Екс-президент Монголії й екс-прем'єр Фіджі потрапили у в'язницю

П'ятниця, 3 серпня 2012, 10:18

Екс-президент Монголії Намбарин Енхбаяр визнаний винним у корупції й засуджений до 4 років позбавлення волі й конфіскації майна на суму в 25 млн тугриків $18 660.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС із посиланням на монгольські ЗМІ.

Спочатку суд засудив Енхбаяра до семи років увязнення, але пізніше скоротив строк на три роки.

Разом з екс-президентом винними в корупції й перевищенні службових повноважень визнані чотири колишніх міністри й один бізнесмен.

Прихильники колишнього президента, незадоволені вироком, влаштували зіткнення з поліцією.

Намбарин Енхбаяр був президентом Монголії з 2005 по 2009 рік. Його арешт у середині квітня супроводжувався перестрілкою між спецназом антикорупційного комітету Монголії й охороною колишнього президента.

Пізніше Енхбаяр оголосив безстрокове голодування, а в Улан-Баторі почалися акції протесту на його підтримку, у яких брали участь сотні людей.

Низка політичних оглядачів зв'язували арешт Енхбаяра з його пропозицією розсекретити протоколи засідань політичних партій під час подій у Монголії в 2008 році, коли після парламентських виборів кілька тисяч прихильників опозиції, незадоволені результатами голосування, влаштували безпорядки й підпалили штаб-квартиру Монгольської народно-революційної партії, лідером якої є Енхбаяр.

Тоді погроми змусили колишнього президента на чотири дні ввести в країні надзвичайний стан. 

У Фіджі верховний суд присудив до однолітнього тюремного строку останнього демократично обраного прем'єра країни Лайсеніа Карасе.

Карасе, що працював директором державної інвестиційної компанії в 1990-х років, був визнаний винним у корупції.

Він відкидав всі обвинувачення, які, на думку його прихильників, були політично мотивованими.

Карасе займав посаду прем'єра протягом шести років до звільнення в результаті військового перевороту в 2006 році.

Наступні вибори у Фіджі, як очікується, пройдуть в 2014 році, але, згідно з текстом нової конституції, всім особам, засудженим за корупцію, буде заборонено займати державні пости.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування