Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МОЗ умовив фармкомпанії надати ліки для ВІЛ-позитивних, щоб загасити корупційний скандал?

Середа, 8 серпня 2012, 15:27

Більшість компаній-поставників і дистриб’юторів ліків для ВІЛ-позитивних людей погодилися на співпрацю з Мінздоров’я і готові надати ліки у якості благодійної допомоги.

Про це "Українській правді" розповів голова ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Володимир Жовтяк.

"Виробники та дистриб’ютори нададуть МОЗ ліки. Сума буде відома пізніше. МОЗ з’ясовує по всіх компаніях остаточну суму. Але на сьогодні більшість компаній відповіли, що вони нададуть ліки безкоштовно, і це вже є фактом великої перемоги", - сказав він.

"Ми задоволені, що в цій ситуації ВІЛ-позитивні люди перемогли. Ця перемога вимірюється дуже просто: ВІЛ-позитивні отримають лікування, отже, виживуть", - додав Жовтяк.

При цьому, за його словами, залишається питання "подвійних стандартів компаній-виробників, які декларують різні ціни для недержавних організацій та МОЗ".

"Ми будемо продовжувати виходити зі спільними ініціативами до компаній-виробників про роз’яснення цієї ситуації і будемо залучати міжнародні організації, такі як ООН, щоб змінити ці подвійні стандарти", - сказав Жовтяк.

На питання, хто все таки веде політику подвійних стандартів – компанії-виробники, чи дистриб’ютори, яких звинувачували на попередній спільній прес-конференції у МОЗ, Жовтяк відповів:

"Я кажу про подвійні стандарти, які мають індійські виробники ("Гетеро-драгз"). Є різна ціна для неприбуткових організацій та для держави. Ці питання ми плануємо ставити і далі. Ми хочемо, щоб компанії-виробники мали єдину цінову політику і для нас, і для держави".

На питання, чим пояснюють представники індійської компанії "Гетеро-драгз" таку політику, активіст відповів:

"Вони говорили про те, що є різні накладні розходи, які повинні здійснювати компанії-виробники на території України. Йдеться про реєстрацію препарата, перевірку якості, треба враховувати і конвертацію. Мова йде й про те, що МОЗ розраховується на 30-й день після того, як препарати поставлені в Україну. Тобто є певний проміжок часу і певні ризики. Ми з цим погоджуємося, але впевнені, що ці затрати не такі вартісні, як про це кажуть компанії-виробники".

Як відомо, минулого тижня МОЗ зібрав круглий стіл за участі представників громадських організацій, які допомагають ВІЛ-позитивним людям, компаній-виробників ліків і дистриб’юторів.

За результатами переговорів у МОЗ заявили, що до 8 серпня чекають від виробників і дистриб’юторів безкоштовних поставок ліків.

Перед тим активісти виступили з відкритим листом, в якому звинуватили МОЗ у закупівлі ліків за завищеними цінами. За їхніми даними, МОЗ уклав договори з тими ж компаніями, в яких купують ліки і вони, за цінами, завищеними втричі.

Сума завищення, за їхніми словами, становить близько 37 мільйонів гривень. На цю суму громадські активісти очікують "благодійні" поставки.

Втім, на прес-конференції у п’ятницю представник індійської компанії "Гетеро драгз" Анупан Саксені заявив, що ціни завищує не його фірма, а посередник. Зокрема, називався дистриб’ютор "Центрофарм".

У "Центрофармі" цю інформацію "Українській правді" заперечили. "Центрофарм не працює з активістами. Ми працюємо з МОЗ і лікувальними закладами. Ціни ми не завищуємо. За законом жоден посередник не має права підвищити ціну, яку він пропонує, більше, ніж на 10%. Є оптово-відпускна ціна, зареєстрована у МОЗ", - повідомив співрозмовник компанії.

У четвер у МОЗ має відбутися прес-конференція за результатами переговорів з компаніями-виробниками ліків.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...