Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог упевнений, що Янукович намагався знайти "мовний" компроміс

Середа, 8 серпня 2012, 20:06

Президент Віктор Янукович спробував зняти напругу в суспільстві, доручивши створити робочу групу з розробки пропозицій до порядку застосування мов в Україні.

Таку думку озвучив політолог, глава Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи підписання "мовного закону" і доручення про створення відповідної робочої групи.

"Це дія спрямована на те, щоб зняти напругу навколо закону і показати, що президент розуміє заклопотаність мовною проблемою і заворушеннями за статус і перспективу української мови", - сказав політолог.

Фесенко додав, що подібний сценарій він прогнозував давно, оскільки президент, з точки зору держінтересів, "зацікавлений, щоб суспільство не розколювалося за мовним принципом, а щоб воно було більш-менш консолідовано".

"Інша справа, що на даний момент під час виборів інтерес його партії вимагає прийняття закону, який передбачає посилення статусу російської мови. Так що президент спробував знайти компроміс", - заявив політолог.

При цьому він не виключає варіант звернення до Конституційного суду, коли "мовний закон" може бути скасований рішенням КС.

"А може бути закон залишиться в такій формі. Просто будуть внесені поправки і доповнення, які посилюють державний статус української мови", - зазначив Фесенко.

Разом з тим, на його думку, це не означає, що мовна тема піде зі сфери політичної боротьби.

"Я звертаю вашу увагу на те, що в передвиборній програмі Партії регіонів записано про прагнення до державного статусу російської мови. Так що, я думаю, це буде не пуста передвиборча обіцянка", - зазначив експерт.

"Тема внесення змін до Конституції зараз стане актуальною. Так що нас чекають дискусії з приводу статусу російської мови на конституційному рівні. Ну і, природно, під час президентських виборів ця тема теж може стати актуальною", - підсумував політолог.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування