"Мовний" закон вимагає консенсусу, кажуть у Брюсселі

Четвер, 9 серпня 2012, 16:15

У Євросоюзі вважають, що такі реформи, як закон "Про засади державної мовної політики", повинні проводитися на ґрунті широкого консенсусу.

Про це заявив прес-секретар європейського комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле Пітер Стано агентству "Інтерфакс-Україна" в Брюсселі.

"Ми вважаємо, що такі реформи, як закон про мови, повинні прийматися на основі належної та всеохопної внутрішньої дискусії і широким консенсусом", - сказав Стано.

"Ми сподіваємося, що нова робоча група, створена президентом Віктором Януковичем, повною мірою врахує потреби українських громадян, включаючи національні меншини, для того, щоб гарантувати, що всі зможуть скористатися максимальним доступом до громадського і політичного життя і соціальних благ", - сказав Стано.

Він нагадав, що раніше відносно законопроекту про мови були проведені консультації з Венеціанською комісією Ради Європи, яка "надала важливі коментарі".

"Оцінка Ради Європи та Венеціанської комісії після ухвалення закону внесе ясність щодо відповідності його встановленим стандартам, і якщо говорити більш конкретно, то відносно стандартів, закладених у Європейській хартії регіональних мов і мов меншин", - висловив сподівання Стано.

Говорячи про нещодавні події в Україні, зокрема, про ухвалення "мовного" закону, виключення з виборчих списків Юлії Тимошенко й Юрія Луценка, оголошення про нові звинувачення на адресу Тимошенко, представник Єврокомісії констатував:

"Жодна з цих подій не допомагає усунути занепокоєння ЄС у відносинах із Україною".

ЄС очікує, що Україна виконає "три важливих завдання".

"Це - конкретна стратегія для виправлення наслідків виборчого правосуддя, включаючи справи Тимошенко та інших, а також недопущення виникнення таких ситуацій; підготовка і проведення парламентських виборів відповідно до міжнародних стандартів; відновлення уповільнених реформ, які вже узгоджені у спільному порядку денному асоціації Україна-ЄС ", - заявив Стано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...