Тимошенко просить Європу вже зараз визнати вибори в Україні нелегітимними

Вівторок, 4 вересня 2012, 11:16

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликає європейських політиків уже на цьому етапі виборчої кампанії дати їй оцінку як такій, що не відповідає європейським демократичним стандартам і стандартам ОБСЄ.

Про це у Європарламенті заявила її дочка – Євгенія Тимошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Головний меседж – заявляти вже зараз, що ці вибори нелегітимні. Після виборів буде пізно. Уже зараз потрібно констатувати той факт, що демократичні сили не зможуть побороти фальсифікацію, яка відбувається на всіх рівнях", - сказала вона в Брюсселі після першої зустрічі з лідерами групи Європейської народної партії.

За її словами, Юлія Тимошенко сподівається, що спостерігачі, які будуть присутні до початку виборів, встигнуть це помітити й зробити висновки до виборів про те, що вони не справедливі й не чесні.

Заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря додав, що Юлія Тимошенко вважає, що те, що відбувається в Україні в період виборчої кампанії "не має нічого спільного зі стандартами чесних і справедливих виборів і закликає дати цьому оцінку".

За словами Немирі, під час перебування у Брюсселі вони мають намір зустрітися з лідерами найбільших політичних груп, зокрема, прогресивних соціалістів, зеленими й лібералами.

Відповідаючи на запитання про можливі протиріччя із групою соціалістів, які є партнерами Партії регіонів, український політик констатував, що такі протиріччя є.

Зокрема, він послався на недавню заяву робочої групи Соціалістичного інтернаціоналу по Східній Європі й Кавказу, прийняту за підсумками зустрічі в Кишиневі, у якій згадується Україна.

"Вона звучить більш жорстко, ніж формулювання тієї ж політичної асамблеї Європейської народної партії. Нам також відома особиста позиція лідера групи соціалістів Ханнеса Свободи, який скептично ставиться до ідеї продовження співробітництва з Партією регіонів, тому що репутаційні ризики, пов'язані з фактом продовження такого співробітництва, уже перебільшують добрі наміри початку такого співробітництва", - затверджує Немиря.

За його словами, у ході діалогу, що відбувся, депутатів Європейського парламенту цікавив хід виборчої кампанії в Україні.

"Є чітке розуміння, що вибори – це не тільки день голосування, але й процес декількох місяців, що передують виборам. Наша думка полягає в тому, що ці вибори вже на цьому етапі мають підстави бути визнаними несправедливими, такими, що не відповідають базовим європейським стандартам і ОБСЄ", - упевнений політик.

Немиря повідомив, що вже відбулися зустрічі й з декількома європейськими політиками, у тому числі головою комітету з європейських справ Бундестагу Гюнтером Кришбаумом (Gunther Krichbaum), який "чітко сказав, що в Бундестазі існує сформована думка щодо того, що відбувається в Україні".

"Канцлер Меркель дала цьому концентровану оцінку, порівнявши Україну й Білорусію. Саме через цю оптику й будуть оцінювати те, що відбувається зараз перед виборами", - вважає Немиря.

Парламентські вибори в Україні повинні відбутися 28 жовтня 2012 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News