Колесніченко звинувачує опозицію в тому, що в "мовному" законі не все врахували

П'ятниця, 7 вересня 2012, 12:34

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко констатує, що "мовний" закон його співавторства був прийнятий без врахування пропозицій Мінюсту, ОБСЄ, Венеціанської комісії й Науково-експертного управління парламенту.

Але, у той же час він відзначає, що винувата в цьому опозиція, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Це випливає з пояснювальної записки до законопроекту про зміни в "мовний" закон, зареєстрований Колесніченком у Верховній Раді 6 вересня.

"Під час розгляду законопроекту у зв'язку із блокуванням трибуни, численними спробами зриву засідань, погрозами "підірвати" або "спалити" парламент з боку представників опозиції, у тексті законопроекту не були враховані пропозиції, які надійшли від Міністерства юстиції, Венеціанської комісії, ОБСЄ, Науково-експертного керування Верховної Ради…", - йдеться в пояснювальній записці.

Крім того, депутат констатує, що даний закон стикається з "некоректним розумінням його окремих частин".

"Застосування норм закону на практиці, рішення понад 20 місцевих рад (про надання статусу регіонального росіянинові) також виявили некоректне розуміння окремих його норм і можливості маніпуляції ними", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Депутат пропонує низку редакторських виправлень, зокрема, замінити в слова "ареал" на "територію", словосполучення "група осіб" змінити на "група осіб, громадян України".

У змінах до закону, розроблених Колесніченком, також пропонується фінансувати заходи щодо реалізації держполітики в сфері мовного регулювання на принципах співфінансування з державного й місцевих бюджетів.

Крім того, депутат пропонує застосовувати норми закону й до регіональних мов або мов нацменшин, якщо вони є рідними для менш ніж 10% громадян України від загальної кількості населення даної території, але "в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації".

Як відомо, Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект " Про основи державної мовної політики" 3 липня, що викликало масу протестів в Україні.

8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій з удосконалювання законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон набув чинності 10 серпня, він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...