У Криму закликають ліквідувати державність української

П'ятниця, 7 вересня 2012, 21:30

В Сімферополі кілька десятків активістів російського націоналістичного руху закликали ліквідувати державний статус української мови.

Акція відбулася у п’ятницю, повідомляє "Радіо "Свобода".

Серед вимог Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" - повна русифікація кримського шкільництва і ліквідація державного статусу української мови.

Вони принесли до державної установи петицію з вимогою вилучити українську мову зі шкільної програми і залишити її для вивчення "лише факультативи, за бажанням батьків".

Координатор "фронтовиків" Валерій Подьячий, каже, що "найкраще" вивести вивчення української мови у недільні школи.

Водночас, він наголосив, що не виступає проти "вільного розвитку української мови" в країні, і не проти того, щоб громадяни "насолоджувалися чудовою мелодикою і пишнотою" українського слова.

"Колядки, щедрівки, веснянки, байки, гуморески – все це треба вітати. А з державного обігу цю мову слід вилучити", - заявив Подьячий.

Глава "Російського товариства Криму" Анатолій Лось заявив на мітингу, що українців та української мови насправді немає, бо їх "придумали австріяки, поляки та Німеччина".

У Міністерстві освіти Криму активістів прийняв заступник міністра і пообіцяв їхні вимоги уважно вивчити і передати своєму керівникові - Віталіні Дзоз, яка зараз балотується від Партії регіонів до Верховної Ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування