Арбузов: передумов для різкої девальвації немає

Неділя, 9 вересня 2012, 20:57

Економічних передумов для різкої девальвації або ревальвації в Україні немає.

Про це заявив в ефірі каналу ICTV глава Нацбанку Сергій Арбузов.

За його словами, курс гривні вже зараз є нормальним.

"Вже на другий день, коли Нацбанк побачив розгортання паніки, ми зробили інтервенцію і після цього курс на міжбанку вже став 8.08", - сказав Арбузов.

"Що сталося кілька днів тому? Тут є декілька обставин. По-перше, понеділок – Америка відпочивала, був день праці, і в вівторок був подвійний попит на валюту українську та іноземну. Деякі банки, які володіли надлишковою ліквідністю і отримали її для того, щоб вкласти в економіку, спрацювали на міжбанку і потім ця гривня пішла на валютний ринок", - зазначив глава НБУ.

За його словами, зараз Нацбанк розбирається, "що це за банки були і чому вони так зробили".

"Якщо ми знайдемо, що були порушені наші домовленості, ми попередимо ці банки. А якщо це буде повторюватися, ми припинимо рефінансування цих банків", - сказав він.

Арбузов також закликав людей не хвилюватися під час коливання курсу.

"Це нормально. Економіка живе, вона працює і ситуація змінюється. Буває час, коли валюти достатньо, буває коли її забагато чи недостатньо. Нацбанк дивиться за цим, коли необхідно, виходить і робить інтервенції", - сказав він.

Коментуючи інформацію про зменшення золотовалютних резервів, Арбузов зазначив: "Це 30 мільярдів вже не перший місяць. Багато експертів вже прогнозували, що сьогодні ми повинні мати резерви вже 24 мільярди. А ми маємо 30. Я думаю, що і далі ми будемо триматися біля цієї цифри".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News