Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вікіпедія теж протестує проти "наклепу"

Понеділок, 1 жовтня 2012, 08:53

Український розділ Вікіпедії приєднався до руху проти законопроекту про наклеп.

Відповідний банер розміщено на сайті українських сторінок Вікіпедії.

"Ми маємо право знати: Вікіпедія каже "НІ" закону про наклеп", - написано на банері. Акція розпочалася 1 жовтня.

 

Сам банер веде на сторінку, присвячену законопроекту, де змістовно розписано ризики, які він несе, зокрема і самій Вікіпедії.

"В разі ухвалення закону особа, яка вважає, що в статті у Вікіпедії про неї вказана неправдива інформація, яка порушує її честь та гідність, може подати в суд на користувачів Вікіпедії за наклеп", - попереджає Вікі.

"При цьому ця особа зможе кваліфікувати дії користувача Вікіпедії як кримінальний злочин, навіть якщо він лише передасть певну інформацію, раніше опубліковану в незалежному авторитетному джерелі, оскільки чітко не визначається коло осіб та випадки застосування цього закону", - додається у статті.

"Закон суперечить принципу нейтральної точки зору", - наголошується в тексті. Згідно з принципом, інформація, яка не згадується в офіційній біографії, але підтверджена в незалежних джерелах, може бути додана до Вікіпедії з посиланням на джерело.

В разі ухвалення закону, за це "може наступити кримінальне переслідування".

"Деякі коментарі депутатів, які проголосували за цей законопроект, та представників українських ЗМІ проти нього дають підстави вважати, що цей закон ухвалюється в першу чергу проти журналістів", - додається у матеріалі.

"Таким чином, йдеться про обмеження кола джерел для Вікіпедії, якими є статті з засобів масової інформації, оскільки користувачі Вікіпедії не мають змоги встановити, чи є в них інформація, яка може бути наклепом, або її немає", - додається в матеріалі.

"Зважаючи на те, що Вікіпедія дотримується норм нейтральності, неупередженості та безсторонності, вона є поза політикою, не підтримує жодну партію чи ідеологію, окрім ідеї вільного накопичення, поширення та використання знань", - зазначається в розділі, присвяченому закону про наклеп.

"Як показує досвід цих розділів Вікіпедії, у випадках, коли існує загроза для функціонування Вікіпедії або для її користувачів, спільнота Вікіпедії може вдатися до різного роду акцій як протест, спрямований проти цих загроз", - додається у статті.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування