NDI: В Україні працюють спостерігачі-самозванці

Вівторок, 2 жовтня 2012, 17:38

Прозорість майбутніх парламентських виборів в Україні залежить не від присутності міжнародних спостерігачів, а від тих, хто організовує і проводить вибори.

Про це сказала директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США Крістіна Вільфор, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Вільфор також зазначила, що в Україні функціонують групи спостерігачів-"самозванців", які, за її словами, не працюють у відповідності з міжнародними стандартами спостереження.

Американський експерт відзначила, що на попередніх виборах Україні вдалося забезпечити нормальне функціонування міжнародних спостерігачів.

"Чи зробить Україна таке ж на цих виборах - нам належить побачити", - сказала вона.

Вільфор висловила побажання, щоб в Україні не відбувалася делегітимізація міжнародних спостерігачів тими, хто організовує вибори і учасниками виборчого процесу.

За її словами, в українському представництві Національного демократичного інституту позитивно сприйняли заяву президента Віктора Януковича про те, що українська влада має намір забезпечити прозорі демократичні вибори до Верховної Ради.

При цьому Вільфор вказала на те, що спостерігачі вже фіксують в Україні проблеми, пов'язані з формуванням виборчих комісій, проблеми в цілому із законодавчою базою проведення парламентських виборів, з реєстром виборців, факти залякування виборців і використання адміністративного ресурсу.

Вона також вважає, що впровадження відеоспостереження за ходом голосування в день виборів на виборчих дільницях може бути перекреслено непрозорою процедурою підрахунку голосів та іншими порушеннями. На її думку, веб-камери обов'язково повинні записувати і сам підрахунок голосів.

Вільфор нагадала, що Національний демократичний інститут міжнародних відносин США працював вже в 90 країнах світу і брав участь в організації 150 місій міжнародних спостерігачів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News