"Опора" назвала найбільші порушення передвиборної кампанії

Середа, 3 жовтня 2012, 13:10

Адмінресурс і підкуп виборів – найчастіші порушення під час проведення передвиборної кампанії у вересні.

Про це повідомляє сайт Громадянської мережі "Опора".

За даними "Опори", опоненти використовують широкий арсенал заходів передвиборчої боротьби: підкуп, адміністративний ресурс, чорний PR, участь у виборах технічних партій та кандидатів.

Рейтинг порушень очолює адміністративний ресурс як форма незаконної участі та впливу посадових осіб на виборчий процес. Таких інцидентів зафіксовано 179 разів у всіх регіонах України, найбільше – у Дніпропетровській, Київській, Тернопільській та Харківській областях.

Друге місце займає підкуп виборців (126 випадків у 23 областях, серед лідерів – Одеська, Київська та Хмельницька області), третє – перешкоджання діяльності партій та кандидатів (123 інциденти у 19 областях, серед яких лідирують за кількістю випадків Київська, Одеська та Волинська).

Не менш поширеним явищем є і порушення порядку проведення агітації (77 разів у 18 областях, найбільше – в Одеській і Луганській), використання силового ресурсу (12 разів у 6 регіонах, серед яких лідерів – Луганська та Рівненська області) та тиск на ЗМІ (9 випадків).

 Клікніть, щоб збільшити

"Можна зробити висновок, що найбільш поширеними порушеннями залишаються зловживання адміністративним ресурсом та підкуп виборців. Втім, належної реакції з боку правоохоронних органів та ЦВК, суб’єктів виборчого процесу на системні зловживання не було", - відзначили в "Опорі".

Також у громадській мережі наголосили на порушенні балансу політичних сил в окружних та дільничних виборчих комісіях. Це стало можливим завдяки неіснуючим політсилам, які взяли участь у формуванні комісій з метою посилення впливу третіх партій.

Після успішного жеребкування, організованого ЦВК 24 серпня, фіктивні партії оперативно організували заміну членів комісій. Для прикладу, упродовж першого тижня вересня, партія "Братство" відкликала та перереєструвала 225 членів в кожній з 225 ОВК, "Руська єдність" – 221, "Союз анархістів України" – 219, "Русь єдина" – 230 (в деяких округах заміни відбувались неодноразово), "Єдина родина" – 211, "Руський блок" – 222.

Графіка "Опори"

 Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News