ПАРЄ за кілька годин визначить, хто є політв’язнем

Середа, 3 жовтня 2012, 14:24

В середу ввечері ПАРЄ розгляне проект резолюції, яка дає визначення політичному в’язню.

Про це йдеться в порядку денному сесії ПАРЄ.

Проект буде розглянуто після 16:00. Ця секція триває до 20:00, питання політв'язнів стоїть передостаннім пунктом.

У проекті резолюції зазначається, що поняття політичного в’язня було розроблене в 2001 році незалежними експертами Ради Європи, яким було доручено оцінити випадки політичного ув’язнення в Вірменії та Азербайджані в контексті приєднання цих держав до Ради Європи.

Доповідач по цій резолюції Крістоф Штрессер відзначає, що тоді це визначення отримало схвалення комітету міністрів Ради Європи та ПАРЄ.

Проект пропонує визначити, що:

"Особу, позбавлену особистої свободи, слід розглядати як "політичного в'язня": якщо ув’язнення було здійснено з порушенням однієї з основних гарантій, викладених у Європейській конвенції з прав людини та протоколів до неї, зокрема, свободи думки, совісті і релігії, свободи вираження поглядів та інформації, свободи зборів", - йдеться в проекті.

Проектом пропонується визначити, що в’язень є політичним, якщо ув’язнення було здійснено з суто політичних причин без зв'язку із злочином, якщо через політичні мотиви тривалість тримання під вартою або його умови явно не пропорційні злочину, через який особу було визнано винною або в якому вона підозрюється.

"Якщо з політичних мотивів він чи вона були затримані в дискримінаційний спосіб порівняно з іншими особами або якщо ув’язнення є результатом провадження відверто несправедливого і, як видається, пов’язане з політичними мотивами влади", - йдеться в проекті резолюції.

При цьому в документі зазначається, що особи, позбавлені свободи не вважаються політичними в’язнями, якщо вони були притягнуті до відповідальності і засуджені за злочини відповідно до національного законодавства та Європейської конвенції з прав людини.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування