До апеляції на рішення про виплату боргу ЄЕСУ повернуться за тиждень

Четвер, 4 жовтня 2012, 14:57

Апеляційний госпсуд Києва 11 жовтня продовжить розгляд апеляцій на рішення Госпсуду Києва про виплату українським урядом Міноборони РФ понад 3,1 млрд грн боргу корпорації ЄЕСУ.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", засідання почнеться в наступний четвер о 9:15.

Перерва в засіданні суду оголошена для надання можливості учасникам процесу ознайомитися з додатковими матеріалами справи, які були надані в ході засідання 4 жовтня.

У цей четвер у суді виступили з поясненнями всі учасники процесу: апелянти й представник Міноборони РФ Ігор Полєвець із відгуком на апеляційну скаргу.

Зокрема, представник Міноборони РФ наголосив, що уряд України в особі прем’єр-міністра Павла Лазаренка своїми листами надав гарантії виконання зобов'язань ЄЕСУ.

Що стосується суми заборгованості, то, за його словами, вона підтверджена чотирма рішеннями Арбітражного суду Москви (вони наведені у виконання українським судом), а сам факт заборгованості підтверджений змішаною російсько-українською комісією.

Представники українського уряду наполягають, що у справі немає доказів існування боргу ЄЕСУ, оскільки немає оригіналів і належним чином засвідчених копій документів.

Найімовірніше, на наступному засіданні суд оголосить рішення по тих клопотаннях, які були заявлені представником ЄЕСУ, але суд відклав їх розгляд до того моменту, як будуть вислухані пояснення всіх сторін.

Міністерство оборони РФ звернулося до Госпсуду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити в якості відповідача, крім Кабміну України, Державну казначейську службу України. ЕЭСУ у справі фігурує як третя особа.

Зазначений борг, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 року про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник корпорації ЄЕСУ в суді заявив, що лист Лазаренка юридично не є держгарантією, а ЄЕСУ виконати поставки у повному обсязі завадив тиск із боку державних органів України.

Представники Кабміну України на засіданні суду вказували на завершення терміну позовної давності, а також стверджували, що жодних держгарантій по зобов'язаннях ЄЕСУ не було.

19 вересня Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну сплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн.

25 вересня представник Кабміну оскаржив це рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News