ООН вважає, що Рада вступила на шлях дискримінації

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 19:32

ООН стурбована прийняттям Верховною Радою в першому читанні законопроекту про "пропаганду гомосексуалізму".

Про це йдеться в заяві Верховного комісара ООН з прав людини Наві Піллай, повідомляє сайт представництва ООН в Україні.

"Закон, який вводить зміни і доповнення до чотирьох існуючих законів, а також до Кримінального кодексу, є явно дискримінаційним і суперечить взятим на себе Україною міжнародним зобов`язанням щодо забезпечення свободи слова та інформації", - зазначає комісар.

"Це може також обмежити право на охорону здоров`я та рівності перед законом, і викликає серйозні запитання щодо приєднання країни до фундаментальних цінностей прав людини, що містяться в Міжнародному пакті про громадянські і політичні права та Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод", - додає Піллай.

"Проект закону 8711 не може бути узгодженим з недавнім ухваленням закону про недискримінацію в Україні, яка є кроком у правильному напрямку", - уточнив він.

"Тим не менш, щоб усунути деякі з цих суперечностей, слід було б посилити антидискримінаційний закон прямими посиланнями на сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність, як на можливі підстави для дискримінації", - вказує представник ООН.

"Ми вітаємо заяву уповноваженої Верховної Ради з прав людини, яка висловила занепокоєння з приводу обмеження прав, які можуть бути введені цим законом, а також про можливі зловживання, до яких він може призвести", - заявив Піллай.

"Ми закликаємо українську владу вжити всі необхідні заходи по зміцненню окремих гарантій прав людини від дискримінації, і сподіваємось, що у другому читанні проекту закону новий парламент, який буде обраний в кінці жовтня, зможе виправити цю ситуацію", - зазначив комісар.

"Організація ООН з прав людини, в тісній співпраці з міжнародними та регіональними організаціями, а також національними інститутами та організаціями громадянського суспільства, готова надати допомогу Україні для сприяння розвитку законодавства з боротьби з дискримінацією, яке буде захищати права всіх без виключення", - підсумував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...