У Києві створили конгрес на захист української мови

Субота, 6 жовтня 2012, 13:39

У Києві створено Конгрес дій у захисті української мови.

Як передає УНІАН, в установчих зборах конгресу в суботу взяли участь представники української інтелігенції, письменники, актори.

"Наша місія в тому, щоб іти в народ і підіймати його свідомість", - сказав у виступі на зборах громадський діяч, дисидент, філософ Євген Сверстюк. Він наголосив, що захищати українську мову як національну мову українського народу треба не словом, а ділом.

Учасники конгресу вважають, що діюча влада знищила всі механізми, які захищали українську мову. У зв’язку з цим вони вважають, що під загрозою опинилася не лише мова, а й незалежність і цілісність України.

На переконання учасників конгресу, захистити українську мову можна, виконуючи ряд простих правил.

Зокрема, говорити українською мовою у публічних місцях і ніколи не переходити на іншу мову, крім розмов з іноземцями; обрати українську мову в налаштуваннях електронної пошти, у соціальних мережах, у мобільному телефоні, в банкоматах, платіжних терміналах, на сайтах; завжди писати українською мовою паперові документи й електронні повідомлення; шукати українською мовою інформацію в Інтернеті.

Також учасники вирішили спілкуватися державною мовою з владою та різноманітними сервісними службами; купувати книги та пресу українською мовою, дивитися фільми, дубльовані українською, купувати диски з українською музикою відвідувати українські фестивалі; говорити з дітьми українською мовою, вимагати від педагогів у дитсадках та школах спілкування з дітьми й надавання учбового матеріалу українською; робити щось від себе, щоб змінити ситуацію на користь української мови на роботі, вдома чи в колі друзів.

Ці правила закликають поширювати серед якнайбільшої кількості людей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News