ПАРЄ усе ще чекає, коли Янукович дотримається слова

Понеділок, 8 жовтня 2012, 09:44

Співдоповідачка ПАРЄ по Україні Майліс Репс називає неприйнятною відмову влади від своїх обіцянок у питанні Юлії Тимошенко.

Про це вона заявила в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

"Кілька місяців тому у нас була дискусія із президентом Віктором Януковичем із цього приводу (декриміналізація статей Тимошенко). Він чітко заявив: якщо всі рівні апеляції для Юлії Тимошенко будуть пройдені, а це на сьогодні вже відбулося, він розгляне можливість політичного рішення", - заявила вона.

"Днями ж у мене в Страсбурзі була дуже цікава дискусія з Юлією Льовочкіною (представник України в моніторинговому комітеті ПАРЄ), що залишив враження, що тепер у Києві очікують, щоб остаточне рішення було прийнято Європейським судом з прав людини", - розповіла Репс.

"Але ця позиція для нас неприйнятна!" - підкреслила вона.

"По-перше, ЄСПЛ - це не "ще один рівень" української юстиції. Всі три рівні судових інстанцій по газовій справі в Україні вже пройдені", - заявила Репс.

"По-друге, розгляд справи в ЄСПЛ може забрати істотний час, оскільки в суді тривалі процедури. І це в жодному разі не є виправданням для того, щоб президент Янукович відкладав ухвалення рішення",- пояснила вона.

"Тому ми дотепер чекаємо від нього тих позитивних кроків, які він, здавалося, був готовий здійснити. Найбільш реальним шляхом (розв'язання проблеми) представляється амністія, оскільки помилування у випадку з Юлією Тимошенко буде проблематичним. Ситуація зі справою Юрія Луценка дещо відрізняється, адже вже є висновок ЄСПЛ про те, що його затримання було незаконним", - додала Репс.

Говорячи про Луценка, вона підкреслила, що "те, що людина була незаконно затримана, дає суду додаткові можливості для перегляду справи, для подальших дій".

"Я не буду говорити українській владі, який шлях вирішення проблеми найкращий - ні по Тимошенко, ні по Луценку. Але вони мають її вирішити. Нехай знайдуть той варіант, що їм підходить щонайкраще. У вас гарні юристи, у вас, як ви самі стверджуєте, є гарна судова система. Ну так зробіть щось", - підкреслила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...