Потяг із Харкова до Баку йтиме через Чечню

Понеділок, 8 жовтня 2012, 11:25

Із 26 жовтня поїзд Баку - Харків - Баку йтиме через Чечню, як було за часів СРСР.

Як повідомляє "Вечірній Харків", із кінця жовтня змінюється маршрут проходження й розклад пасажирського поїзда № 369/370.

Цей поїзд формування Азербайджанської залізниці зі введенням 27 травня поточного року нового графіка руху потягів на 2012/13 роки курсує більш протяжним маршрутом, ніж раніше, – через Сумгаит, Дербент, Махачкалу, Кізил-Юрт, Астрахань, Верхній Баскунчак, Червоний Кут, Саратов, Ртищево, Балашов, Поворино, Лиски, Валуйки, Куп’янськ (замість Волгограда, Лихої, Гуково, Червоної Могили, Дебальцеве).

Трасу довжиною 2527 км він долає за 56 годин 40 хвилин дорогою до Харкова і за 61 годину 40 хвилин, прямуючи в Баку. Востаннє потяг цим шляхом піде 19 жовтня з Баку й 21 жовтня назад із Харкова.

А з 26 жовтня поїзд із Баку, відправляючись, як і нині, по п’ятницях о 0:30, проїде до Махачкали за своїм колишнім розкладом і маршрутом, а далі піде через Кізил-Юрт, Карлан-Юрт, Хасав-Юрт, Гудермес, Червлену, Терек, Наурську, Моздок, Прохолодну, Георгієвськ, Мінеральні Води, Невиномиську, Армавір, Кавказьку, Тихорецьку, Ростов, Таганрог, Іловайськ, Горлівку, Костянтинівку, Краматорськ, Червоний Лиман, Ізюм і прибуде до Харкова в суботу о 17.32 "за Києвом" замість 7:10 неділі.

Таким чином, потяг прибуватиме майже на 14 годин раніше.

Назад із Харкова потяг із 28 жовтня відправиться в неділю о 4:11 ранку (замість 12:05) і прибуде в Баку о 6:10 у вівторок замість 3:45 середи.

Саме за таким оптимальним маршрутом курсували пасажирські потяги з європейської частини Росії й з України в Азербайджан у часи СРСР.

Однак розгул тероризму в Чеченській Республіці у 90-ті роки змусив російських залізничників пустити всі транзитні потяги в обхід Північно-Кавказького регіону – через Волгоград, Астрахань – збільшивши їхній маршрут на декілька сотень кілометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування