Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК: Через мажоритарників ми, як сапер на мінному полі

Понеділок, 8 жовтня 2012, 12:05

Виготовлення виборчих бюлетенів для парламентських виборів у 2012 році стало проблематичним через мажоритарну складову.

Про це 8 жовтня заявила заступник глави Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, повідомляє УНІАН.

"Мажоритарна складова ставить ЦВК у досить складне становище по виготовленню виборчих бюлетенів, і відповідно, по забезпеченню успішного проведення виборів в окремих мажоритарних округах у цілому", - відзначила вона.

Усенко-Чорна нагадала, що в цей час третина питань, розглянутих комісією на своїх засіданнях, стосується скасування реєстрації кандидатів-мажоритарників.

"А це значить, що ЦВК постійно вносить зміни в тексти виборчих бюлетенів. Відповідно, ми не можемо почати повноцінний друк, повністю здійснити передачу на поліграфкомбінат текстів усіх виборчих бюлетенів", - відзначила вона.

"ЦВК перебуває в ситуації сапера на мінному полі, чекаючи чергової порції тих, хто відмовиться", - додала Усенко-Чорна.

Крім того, за словами заступника голови ЦВК, якщо мажоритарники почнуть масово відмовлятися від участі у виборах після виготовлення бюлетенів, то в них необхідно буде проставляти штамп "вибув".

"Це небезпечна ситуація. Під загрозу ставиться можливість виборця вільно сформувати свій вибір, оскільки штамп може бути випадково або навмисне проставлений напроти не того кандидата, який вибув. З'явиться можливість для зловживань на місцях", - уважає вона.

Усенко-Чорна також відзначила розповсюджену в ході цієї парламентської кампанії тенденцію реєстрації так званих технічних кандидатів.

"Залишається тільки сподіватися, що врешті-решт нам вдасться уникнути ситуацій, що ставлять під сумнів результати виборів в окрузі", - підкреслила вона.

Усенко-Чорна повідомила, що в цей час ЦВК передав поліграфкомбінату "Україна" тексти близько 130 бюлетенів для голосування в одномандатних округах.

"На жаль, по вже видрукуваних бюлетенях у мажоритарних округах є випадки скасування реєстрації кандидатів", - повідомила заступник голови ЦВК.

Вона також додала, що ЦВК уже завершив виготовлення виборчих бюлетенів для голосування по партійних списках.  

"Відвантаження тиражу виборчих бюлетенів з поліграфкомбінату "Україна" на складські приміщення Спецзв'язку почалося ще 3 жовтня", - сказала вона.

За її словами, вартість виготовлення одного виборчого бюлетеня для голосування по партійних списках становить 0,87 гривні, а для голосування в одномандатних округах - 0,72 гривні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування