Нова влада в Грузії може лібералізувати політику до окупованих територій

Вівторок, 9 жовтня 2012, 11:26

Новий уряд в Грузії, сформований після перемоги опозиції на виборах, може переглянути закон "Про окуповані території".

Про це сказав кандидат в держміністри у справах реінтеграції Паата Закареішвілі, виступаючи в понеділок в ефірі грузинської телекомпанії "Маестро", повідомляє Ехо Кавказу.

За словами Закареішвілі, "факт, що території Грузії окуповані і закон повинен існувати, однак санкції необхідно звести до мінімуму".

"Ми повинні максимально сприяти пересуванню населення, вантажів та іноземців", - зауважив він.

Як сказав кандидат у держміністри, деякі організації заявляли, що цей закон обмежує їм пересування.

"Це обмежує пересування і селянам, що мешкають в Галі (район Абхазії, суміжний з Зугдідським районом Західній Грузії), які переходять в Зугдіді і продають горіхи - цим вони порушують закон", - сказав він.

"У цілому, в цьому законі багато несправедливих позицій", - вважає Закареішвілі, який не виключає можливості, що закон буде переглянуто на основі консультацій з міжнародними організаціями.

"Внесення змін до цього закону я впевнений, збільшить потік туристів з Росії в Грузію", - зазначив також кандидат у держміністри.

"Всі ці роки, після офіційного визнання окупації території Грузії з боку Росії, я намагався пояснити всім в Грузії, що закон треба змінити, якраз в плані скорочення санкцій для тих, хто порушив цей закон. Але ніхто і слухати не хотів, так як і Росія вимагала скасування цього закону ", - сказав Закареішвілі.

Закон про окуповані території був прийнятий в Грузії восени 2008 року, після військового конфлікту в Південній Осетії і офіційного визнання цієї республіки (а також Абхазії) з боку Росії.

Документ визначає ці регіони як "окуповані Росією" і встановлює низку обмежень. Вони стосуються, зокрема, економічної діяльності в Абхазії і Південній Осетії, а також міжнародного транспортного сполучення.

Закон також дозволяє в'їзд у ці регіони тільки з боку Грузії. В'їзд з боку Росії заборонений. Як покарання за порушення заборони передбачені штраф і тюремне ув'язнення.

Як відомо, президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав перемогу на парламентських виборах опозиційної партії "Грузинська мрія" і оголосив про перехід своєї політсили в опозицію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування