Правозахисник: Тимошенко і Луценко є політв'язнями за визначенням ПАРЄ

Вівторок, 9 жовтня 2012, 12:19

Голова правління Української Гельсинської спілки Євген Захаров вважає, що Юлія Тимошенко й Юрій Луценко підпадають під визначення "політв'язень", яке дала ПАРЄ.

Про це він сказав Українським Новинам.

"Безперечно, Тимошенко й Луценко підпадають під це визначення. У ньому мова йде про політичні мотиви влади", - сказав він.

"Політичні мотиви влади, на мою думку, у цих справах очевидні. Тимошенко й Луценко очолювали виборчі списки партій на виборах (у парламент) 2007 року - Блоку Юлії Тимошенко й "Нашої України". І саме проти них порушили кримінальні справи", - зазначив правозахисник.

Він підкреслив, що ці справи визнаються більшістю українських та іноземних експертів політично мотивованими.

"Ні Луценко, ні Тимошенко не робили діянь, які є кримінально карними", - підкреслив Захаров.

При цьому правозахисник зазначив, що рішення Євросуду з прав людини від 3 липня в справі Луценко вже підтверджує те, що він є політичним ув'язненим, оскільки суд визнав порушення 18 статті Європейської конвенції про захист прав людини (межі використання обмежень щодо прав).

Порушення цієї статті означає, що в Україні для позбавлення волі застосовувалося кримінально-процесуальне законодавство не за призначенням.

Захаров підкреслив, що порушення 18 статті конвенції до цього визнавалося Європейським судом з прав людини тільки у двох випадках.

Як повідомлялося, 3 жовтня ПАРЄ визначила поняття "політичний ув'язнений".

3 липня Європейський суд з прав людини визнав незаконним затримання й арешт колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування