Посли США і ЄС закликали Центрвиборчком рахувати об’єктивно

Четвер, 1 листопада 2012, 11:39

Центральна виборча комісія має забезпечити прозоре і оперативне встановлення результатів виборів до Верховної Ради.

На цьому наполягали посол США Джон Теффт і посол Європейського Союзу Ян Томбінські під час зустрічі з главою ЦВК Володимиром Шаповалом, повідомляє прес-служба комісії.

Керівники дипломатичних місій повідомили главі ЦВК, що з боку США і ЄС існує велика зацікавленість до українських виборів.

За їх словами, ця зацікавленість "полягає в прозорому і оперативному встановленні результатів виборів".

"Ми дуже сподіваємося, що робота з підрахунку голосів і пов’язані з цим проблеми будуть вирішені з належною увагою до волевиявлення виборців. Адже передусім саме вони мають бути впевнені у правильності підрахунку", - заявив Томбінські.

"А ми, у свою чергу, хотіли б бути впевнені, що парламент, який буде обрано за результатами виборів, матиме легітимний мандат", - додав він.

В свою чергу Теффт зазначив, що США поділяють "занепокоєння, висловлені в заявах і звітах міжнародних організацій щодо цьогорічних парламентських виборів в Україні".

"Разом із тим, сподіваємося, що процес підрахунку голосів буде завершено якнайшвидше. Головне, щоб при цьому було повністю відображено волевиявлення українських громадян", - уточнив він.

Шаповал, відповідаючи на питання гостей, розповів про порядок встановлення попередніх і офіційних результатів виборів, а також ситуацію з підрахунком голосів на місцях та оприлюдненням інформації, що надходить інформаційно-аналітичною системою "Вибори" і відображається на офіційному веб-сайті ЦВК.

Глава комісії окремо зупинився на проблемних одномандатних округах.

"Хоча і в "мажоритарних" округах ЦВК зробила все можливе у рамках закону, щоб максимально прискорити встановлення результатів голосування", - додав Шаповал.

Крім того, глава ЦВК висловив свою думку стосовно чинного механізму формування персонального складу окружних і дільничних виборчих комісій, який встановлено законом "Про вибори народних депутатів", визнавши, що цей механізм себе не виправдав.

"Для мене є певною загадкою, чому законодавець змінив підхід до формування виборчих комісій, який існував на попередніх парламентських виборах, і чому відійшли від балансу 50 відсотків складу - від опозиції у парламенті, інші 50 - від провладних партій", - заявив Шаповал.

На завершення зустрічі посли США і ЄС зауважили, що їх прагненням у майбутньому співробітництві є, зокрема, експертна підтримка у процесі удосконалення виборчого законодавства України, яке, на їх думку, видається необхідним.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...