Шаповал: потрібно припиняти гру з технічними партіями

П'ятниця, 2 листопада 2012, 18:41

Для того, щоб технічні партії не могли брати участь у формуванні виборчкомів, потрібно розробити методи їхнього відсівання.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Шаповал назвав несправедливим той факт, що "Cвобода" і "УДАР", що стали парламентськими політсилами, не мали свого представництва у виборчкомах.

"У майбутньому це варто виправити. Що стосується всіляких екзотичних партій, то існують юридичні інструменти їхнього відсівання. Потрібно припиняти гру в так звану умовну юридичну рівність партій. У Сполучених Штатах є Демократична і Республіканська партії, що, відповідно до закону, мають особливий статус, і є інші. Виборчий закон має ґрунтуватися на політичних реаліях", — відзначив він.

На думку глави ЦВК, парламентські партії повинні цілком формувати виборчкоми, але за умови, що не буде мажоритарної складової.

"Однак використовувана в нас пропорційна система з закритими списками — це теж досить негативне явище. Особисто я за пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Але не дуже вірю, що найближчим часом така модель буде втілена в життя. Хто захоче втрачати важелі внутрішнього корпоративного впливу? Скоріше, спробують повернути мажоритарну модель", — вважає Шаповал.

"Виборча система підбудовується під інтерес більшості. Щось зміниться лише тоді, коли стане вигідно. Так було завжди", — додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News