Канадські спостерігачі сумніваються в результатах по деяких округах

Субота, 3 листопада 2012, 15:43

Місія спостерігачів Канади відзначає серйозні порушення під час підрахунку голосів за мажоритарною складовою, що ставить під сумнів достовірність результатів виборів у низці округів.

"Процес підрахунку голосів затьмарений серйозними порушеннями, що призводить до появи сумнівів щодо чесності результатів у декількох округах", - йдеться в прес-релізі місії Канади, поширеному в суботу, передає Інтерфакс-Україна.

Так, спостерігачі відзначають, що в багатьох окружних виборчих комісіях встановлення підсумків голосування триває надзвичайно довго. У декількох окружкомах станом на п'ятницю підрахунок голосів не завершився.

У місії також говорять про приклади, коли процес підрахунку голосів можна охарактеризувати як "непрозорий, хаотичний і затьмарений порушеннями", зокрема, спостерігачі вказують на випадки, коли протоколи дільничних виборчих комісій "підправляли" просто в окружкомі без обов'язково необхідного в таких випадках схвалення поправок кворумом членів відповідних комісій, і не рушали назад до дільничної комісії.

Були також випадки появи незаповнених форм протоколів з підписами членів комісії. Насторожує і висока кількість протоколів, які були відправлені для виправлення в дільничну комісію.

"Є серйозні проблеми з маніпуляцією електронними даними про хід голосування в значній кількості округів, що відображалося на веб-сайті ЦВК. Спостерігалися випадки зміни результатів після того, як в окружком вже було подано 100% протоколів результатів з дільниць, де проходило голосування, а також випадки аномальних результатів по ДВК. ​​ЦВК визнала, що їй передавали сфальсифіковані електронні дані про хід голосування", - наголошується в прес-релізі.

Спостерігачі Mission Canada помітили випадки тиску та залякування членів дільничних та окружних комісій. "Цей факт у поєднанні з умисними затримками всього процесу підрахунку голосів свідчить про спроби маніпуляції результатів, особливо там, де невеликий розрив голосів, зокрема в округах міста Києва та Київської області", - підкреслюють в місії.

"Особливо напружена і тривожна ситуація складається в Миколаївській області, в окружкомі № 132, де спеціальні міліцейські підрозділи вилучили виборчі матеріали з окружкому", - додали в місії Канади.

Mission Canada проходить за фінансової підтримки канадського уряду через Канадське агентство міжнародного розвитку та Міністерство зовнішніх справ і міжнародної торгівлі. Виконавець проекту - неурядова організація CANADEM.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування