У Європарламенті чекають результатів: все протікає не так, як повинно

Вівторок, 6 листопада 2012, 20:36

Вибори, що пройшли в Україні, були гірші за попередні, але Європарламент повинен продовжувати співпрацю з країною.

Такими були основні положення виступів депутатів Європарламенту, які прозвучали у вівторок в Брюсселі в рамках засідання комітету з питань закордонних справ.

Вони також відзначили, що минулі вибори були гірші за попередні, але заявили про необхідність того, щоб наступні були краще.

Під час засідання було заслухано інформацію глави спостережної місії Європейського парламенту на парламентських виборах в Україні Павла Коваля.

У своєму виступі глава наглядової місії відзначив, що в України "є європейські прагнення, тому ми так серйозно до неї ставимося".

"Скоро Україна очолить ОБСЄ, і я очікую конструктивної реакції на спільну доповідь, оприлюднену на наступний день після виборів", - підкреслив він.

Говорячи безпосередньо про минулі парламентські вибори, Коваль озвучив уже раніше прозвучали висновки про те, що новий закон про вибори мав багато недоліків, що "призвело до багатьох негативних наслідків".

Він також відзначив проблеми з "технічними" партіями, окружними комісіями, інформаційним освітленням, неучастю у виборах лідерів опозиції.

При цьому глава місії відзначив, що безпосередньо в день голосування не було відмічено серйозних порушень.

"Підрахунок голосів розпочався добре, але до цих пір голоси не підраховані, тому досі у нас немає остаточної картини", - констатував Коваль.

Разом з тим він також підкреслив, що результат виборів відповідає результатам екзит-полів.

"Порівнюючи з іншими пост-радянськими країнами, потрібно зазначити, що в українців є вибір і є можливість його реалізувати. Але ми також повинні порівнювати і з попередніми виборами - ці вибори не були кращі, ніж вибори в 2007 і 2010 роках. Ми все ще чекаємо результат: усе протікає не так, як повинно", - вважає європейський політик.

Депутат Мікаель Галер в загальному погодився зі своїм колегою, заявивши при цьому, що вибори "можуть бути вільними і справедливими, якщо є політична воля".

"Але її не було", - упевнений політик.

Разом з тим, він висловився за продовження "інтенсивного співробітництва" з Україною.

"Ми не хотіли б так багато критикувати Україну. Я б хотів співпрацювати з Україною, привести їх ближче до нас, підштовхнути їх до нашого рівня. Я не вірю, що є хто-небудь в Україні, хто б хотів привести Україну ближче до Москви" , - заявив він.

"Ми повинні застосувати такі ж критерії як ОБСЄ. Ми хочемо допомогти Україні, щоб наступні вибори були краще, і ми дамо конкретні рекомендації. Ми повинні чітко сказати, що в майбутньому ми хочемо демократизацію, а не олігархізацію", - уточнив Галер.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...