У четвер Україна "очолить" ОБСЄ

Понеділок, 3 грудня 2012, 18:07

Нинішній міжнародний імідж України буде істотно послаблювати її позиції як головуючої країни в ОБСЄ.

6-7 грудня в Дубліні під час 19-го засідання Ради міністрів ОБСЄ Ірландія передасть головування в цій організації Україні, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Як відомо, Україна вперше офіційно заявила про намір головування в ОБСЄ в 2013 році на засіданні Ради міністрів ОБСЄ в Любляні у грудні 2005 року.

Тоді такий крок здавався логічним - після помаранчевої революції країну поважали на міжнародному рівні, на неї покладалися надії як на зразок демократичних перетворень на пострадянських територіях.

Влітку 2010 року офіційний Київ перепідтвердив свою готовність головувати в ОБСЄ. У листопаді 2010 року відповідне рішення було прийняте "за мовчазної згоди" міністрів закордонних справ держав-учасниць ОБСЄ.

ОБСЄ - організація насамперед політична, в той час як Україна допустила великий відкат саме в плані політичному. З початку нинішнього року країни ЄС і США майже щомісяця піднімали питання, пов'язані з політичними свободами в Україні, на засіданнях Постійної ради ОБСЄ, які відбуваються кожного четверга.

"Тепер же головування в ОБСЄ ризикує перетворитися в буденний дипломатично-бюрократичний захід без широкої перспективи, націлений, швидше, на внутрішньополітичні дивіденди, ніж на стратегічні зовнішньополітичні досягнення", - відзначає видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування