Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі вважають, що безкарність завадить нормальним виборам у перспективі

Середа, 5 грудня 2012, 10:01

"Опора" констатує регрес України щодо проведення демократичних виборів і безкарність для організаторів фальшування виборів.

Про це йдеться у підсумковому звіті "Опори" за результатами загальнонаціонального спостереження за парламентськими виборами-2012.

Спостерігачі відзначили системні, але не дуже впливові порушення протягом виборчої кампанії, відсутність "кричущих масових порушень" у день голосування і "пряме фальшування виборчої документації членами окружних комісій" на етапі встановлення результатів волевиявлення виборців.

"Ці порушення (при підбитті підсумків) мали не системний характер, але безапеляційно вплинули на результат виборів", - констатує мережа.

"Парламентська кампанія 2012 року характеризувалася штучним обмеженням змагальності виборчого процесу та грубим порушенням принципу рівних можливостей для партій і кандидатів. В умовах змішаної виборчої системи, позазаконні технології використання адміністративного ресурсу і підкупу виборців мали вирішальний вплив на перебіг кампанії", - підсумовує "Опора".

"Ці порушення мали системний характер та жодних правових наслідків для суб’єктів виборчого процесу, які вдавались до них", - констатують спостерігачі.

Вони вважають вибори недемократичними через відсутність рівних умов проведення кампанії кандидатами та партіями, безпрецедентно велику кількість "технічних" суб’єктів виборчого процесу, заангажованість виборчих комісій та незбалансованість подачі ЗМІ інформації про партії і кандидатів.

"Процес встановлення результатів голосування у десяти округах супроводжувався фальшуванням виборчої документації, суперечливими рішеннями судів, втручанням силових структур на боці однієї з конкуруючих сторін", - констатує "Опора".

"Оголосити переможців у виняткових 5 мажоритарних округах відмовилась Центральна виборча комісія. Хоча законодавством не передбачено підстав для проведення повторних виборів, через які ЦВК не змогла прийняти протоколи 5 окружних виборчих комісій, Верховна Рада VI скликання рекомендувала їх оголосити", - додає мережа.

"Протягом місяця після дня голосування жодних правових наслідків для організаторів фальшування виборів не відбулося. ОПОРА переконана, що в системі безкарності за порушення виборчого законодавства, організувати належний виборчий процес в перспективі неможливо", - обурюються експерти.

Спостерігачі "Опори" вважають, що ця кампанія поставила під сумнів євроінтеграційні прагнення України та створила небезпечні правові прецеденти.

Вони також вважають, що "застосовані підходи до формування окружних та дільничних виборчих комісій стали дієвою технологією політичного маніпулювання їхньою діяльністю", відтак вбачають, серед іншого, "гостру необхідність запровадження нових механізмів відбору та навчання" членів виборчкомів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування