Патріарх Філарет: Росія всіляко намагається повернути нас до старого

Четвер, 6 грудня 2012, 13:13

Глава УПЦ КП патріарх Філарет констатує, що Росія хоче підпорядкувати українську Церкву Москві і веде наступ на українську мову.

Про це він заявив на зустрічі з письменниками, яка відбулася у Будинку письменників України, повідомляє Тиждень.ua.

"Ми повинні всіма силами захищати нашу Українську державу. Чому? Тому що не буде Української держави - не буде розвитку української мови і культури, українського богослів'я і духовності", - зазначив патріарх Філарет.

"Тому що наш великий сусід всіляко намагається повернути нас до старого. Ліквідувати нашу мову, зробити нашу історію своєю, все найкраще приписати собі. А нас обзивати хохлами. Що й такого українського народу не існує", - упевнений владика.

За його словами, доки Україна була незалежною від Москви, доти у нас був великий розвиток і великі досягнення.

"Тільки в Україні була вища богословська школа. Ніде на всьому православному сході, який був під ігом ісламу, такої школи не було. Такого не було й у православній Москві. Ніяких шкіл у Росії не було, поки не було приєднано Україну", - сказав патріарх Філарет.

"Святитель Петро Могила написав Катехизис, який був схвалений всіма православними церквами. Тобто Київська митрополія була світочем у православному світі. А що стало після того, коли ми втратили свою державність? Ми стали звичайною єпархією російської церкви. Про нас забули. І коли писали історію російської церкви, то нас підвели під назву – церква південно-західного краю…", - додав він.

Патріарх Філарет переконаний, що втрата своєї державності поступово призвела до втрати української мови – і таким чином російська імперія нищівно впливала на Україну посередництвом Церкви й освіти.

Владика зазначив, що Москва і сьогодні йде тим шляхом щодо України.

"Зараз Росія хоче підпорядкувати українську церкву Москві, з одного боку, і веде наступ на українську мову, з іншого боку", - заявив він.

"Не треба ставитися байдуже до закону про мови. Бо це підступний закон, який тихенько вповзає, як змія, в наше суспільство для того, щоб так укусити, щоб померло українське суспільство. Якби мовний закон не турбував Москву, то вони б не ставили питання про відродження в Україні російської мови", - вважає Філарет.

Також патріарх зазначив, що коли б в Україні була єдина церква, то зараз не було б проблеми роздробленості українського суспільства та відсутності консолідації, бо Церква не тільки б об’єднала народ, а й "повела б українською дорогою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування