Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прийняття "персонального голосування" ще нічого не означає - політолог

Четвер, 6 грудня 2012, 18:08

Ухвалення закону, яким передбачене обов’язкове персональне голосування депутатів і заборона блокування трибуни, не знімає ризиків парламентських конфліктів.

Таку думку озвучив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, якого цитує УНІАН.

"Цей закон, за який проголосували депутати, - це фактично компроміс. З іншого боку, формально виконується вимога опозиції про персональне голосування. Це те, чого добивались опозиціонери, і це треба робити. Від цієї ганебної практики голосування чужими картками треба відмовлятись. Інша річ, чи буде це працювати і як. Це питання відкрите",- сказав він.

Говорячи про законодавчу норму заборони блокування трибуни, політолог наголосив, що тут спрацював інтерес парламентської більшості.

"Вони чудово розуміють, що опозиціонери просто змушені будуть демонструвати радикальність і рішучість своїх дій. Це має бути компенсацією тих проблем (опозиції), які виникли після виборів: були звинувачення у слабкості, нерішучості. Їм треба демонструвати, що треба бути рішучими в Раді", - зазначив Фесенко.

На його думку, представники більшості такими регламентними нормами хочуть нейтралізувати опозиційні партії щодо можливих блокувань, при цьому залишається неврегульованим питання того, як будуть працювати ці норми.

"Це дуже важливе питання. Вимога персонального голосування є і в Конституції, але вона не працює, хоча це конституційний обов`язок депутатів. Так само і з забороною блокування: якщо нема санкцій на порушення цих норм, боюся, що норми ці будуть порушуватись і далі. Можливо, на перших порах до цього не дійде, але ризики залишаються", - підкреслив Фесенко.

Як приклад він навів норму закону про заборону заважати голосуванню іншого депутата.

"Це буде питання дуже принципове, тому що я все ж таки не виключаю, що когось із опозиційних депутатів перевербують у лави більшості, і дехто з депутатів опозиційних фракцій спробує проголосувати за кандидатуру спікера від нової парламентської більшості або за кандидатуру прем`єр-міністра, яку подасть президент", - зазначив політолог.

"Опозіціонери не приховують, що будуть заважати голосуванню таких депутатів. А це буде порушенням нової регламентної норми. Я думаю, що ці зміни до регламенту не знімають ризиків парламентських конфліктів", - підкреслив Фесенко.

Як відомо, Верховна Рада 6 грудня ухвалила рішення про обов’язкове персональне голосування кожного народного депутата.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування