Президент Єгипту скасував розширення своїх повноважень

Неділя, 9 грудня 2012, 08:38

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі анулював свій декрет від 22 листопада, що значно розширював його повноваження і забороняв судам оскаржувати його дії.

Відповідне рішення було ухвалено ввечері в суботу на нараді глави держави з політичними лідерами, передає Бі-Бі-Сі.

"З цього моменту конституційний декрет недійсний", - оголосив журналістам ісламістський діяч Селім аль-Ава, якого учасники наради уповноважили виступити з офіційною заявою.

Однак, за його словами, влада має намір провести 15 грудня раніше запланований референдум за новою конституцією.

Раніше в суботу прем'єр-міністр Хішам Канділь не виключив можливості відстрочки референдуму.

29 листопада Конституційна асамблея протягом одного дня затвердила 234 статті проекту основного закону голосами одних союзників Мурсі з руху "Брати-мусульмани". Ліберальні партії та представники християнської громади бойкотували процес, заявивши, що їх "зіштовхнули на політичне узбіччя".

Проект, представлений на всенародне голосування 15 грудня, проголошує шаріат основним джерелом права і не містить згадок про свободу друку і рівноправність жінок і чоловіків.

В ході зіткнень між прихильниками і супротивниками Мурсі, за наявними даними, загинули п'ятеро людей і постраждали близько шестисот.

Прихильники світської держави атакували штаб-квартири "Братів-мусульман" в Каїрі, Ісмаїлії та Суеці та змусили главу держави евакуюватися з президентського палацу, а його рідних - з сімейного будинку в місті Аз-Заказік в провінції Аш-Шаркія.

6 грудня армія ввела в Каїр бронетехніку і взяла під охорону президентський палац. При цьому командувач Республіканської гвардією генерал Мохамед Закі заявив, що "збройні сили не будуть використовуватися як інструмент придушення протестів" і їх єдине завдання - запобігти кровопролиттю.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...