Спікер Ради про мову: може, доведеться спитати у людей

Середа, 2 січня 2013, 21:21

Питання визначення статусу російської мови потребує серйозного вивчення.

Про це заявив спікер Верховної Ради Володимир Рибак в ефірі 5 каналу.

"Є сьогодні Конституція. Давайте виконувати Конституцію. Є українська мова. Російська мова – не є мовою національних меншин. Половина на половину сьогодні розмовляють. І сьогодні треба таки визначитись. Ідуть напрацювання Конституційної асамблеї. В Конституції це питання буде розглядатися", - зазначив він.

"Треба буде, щоб спеціалісти сідали, вчені, фахівці, громадські організації… Будуть питання, які будуть розглядатися багато-багато разів", - додав політик.

При цьому Рибак уточнив, що "розуміння якщо не буде, то треба буде деякі питання виносити на референдум, може бути і мовне питання".

"Але люди повинні знати, яке питання. Перш, ніж виносити на референдум, людям треба пояснити. Може, доведеться спитати у людей це питання по російській мові, але приймати зміни до Конституції повинна Верховна Рада", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи варто внести зміни до прийнятого мовного закону і підняти відсоток регіональної мови з 10% до 30%, спікер парламенту зазначив, що "можна, але варто дивитися і на інші мови".

"Вони можуть залишитися за дужками. І будуть виникати різні конфліктні ситуації", - підсумував він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування