Набрав чинності податок на нерухомість

Четвер, 3 січня 2013, 15:57

У 2013 році місцеві бюджети отримають близько 75 мільйонів гривень від податку на нерухоме майно.

Як повідомляє прес-служба Міністерства доходів та зборів, з 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб, обкладатиметься податком.

Оподатковуватимуться будівлі, які відносяться до житлового фонду, а саме – житлові будинки, прибудови до них, житлові будинки садибного типу, квартири, котеджі та кімнати у багатосімейних квартирах, йдеться у повідомленні.

"Фахівці податкової запевняють, що переважна більшість українців від введення нового податку не зазнає додаткових фінансових витрат. Адже для фізичних осіб Податковим кодексом передбачено ряд пільг", - наголосили у відомстві.

Так, не оподатковуватимуться квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 квадратних метрів та 250 квадратних метрів відповідно.

Однак, якщо у власності людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то пільга застосовуватиметься лише до одного з них, за інші доведеться сплачувати податок.

"Аналітики податкової підрахували, що завдяки нововведеному податку місцеві бюджети вже у 2013 році отримають близько 75 мільйонів гривень. На сьогодні в Україні нараховується 28 мільйонів житлових об’єктів, які підлягатимуть оподаткуванню податком на нерухоме майно", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що податок сплачуватиметься один раз на рік. До 1 липня 2013 року власники об’єктів житлової нерухомості, яка підлягає оподаткуванню, отримають податкові повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити.

"У разі незгоди платника з розрахунками податкової, він має право звернутися до податкового органу для звірки даних", - йдеться у повідомленні.

Не оподатковуватимуться об’єкти житлової нерухомості, які:

- перебувають у власності держави або територіальних громад;

- нерухомість, що розташована у зоні відчуження або безумовного відселення;

- будівлі дитячих будинків сімейного типу;

- садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на платника податку;

- гуртожитки; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...