Кожара закликав киргизів і узбеків до діалогу після інциденту

Понеділок, 7 січня 2013, 18:18

Чинний голова ОБСЄ, голова МЗС України Леонід Кожара закликав до стриманості і діалогу після інциденту між мешканцями регіону на південному кордоні Киргизстану і Узбекистану.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

"Я вітаю звільнення людей, що утримувалися. Закликаю всіх причетних проявляти стриманість і діяти відповідально ", - заявив Кожара.

"Проблеми мають вирішуватися мирним шляхом, шляхом діалогу. ОБСЄ готова сприяти цьому процесу, за відповідного звернення та згідно зі своїм мандатом", - додав він.

Чинний голова ОБСЄ продовжуватиме уважно слідкувати за ситуацією, сказано в повідомленні

У МЗС нагадали, що у структурі ОБСЄ працює Центр ОБСЄ в Бішкеку, в тому числі відділення в Баткенській області Киргизстану, а також Координатор проектів в Узбекистані.

Раніше Комітет з охорони держкордону Служби нацбезпеки Узбекистану заявив, що киргизькі прикордонники спровокували конфлікт на кородні з узбецьким анклавом Сох, поранивши п'ятьох узбецьких громадян.

За даними Комітету, киргизька сторона 6 січня, незважаючи на домовленості й приналежність даної території Узбекистану, без узгодження проводила роботи з установлення стовпів під ЛЕП у районі населеного пункту Хушьяр, що призвело до конфлікту між місцевими мешканцями й киргизькими військовослужбовцями.

"У результаті інциденту киргизькі прикордонники, застосувавши зброю, поранили п'ятьох громадян Узбекистану, стан здоров'я яких оцінюється, як украй важкий", - повідомляв Комітет.

Губернатор Баткенської області Киргизії Жениш Раззаков і прикордонний представник визнали, що стовпи ставили не у встановленому місці, чиновники принесли вибачення й пообіцяли перенести стовпи вглиб території Киргизії, зазначає "Інтерфакс".

Між тим, правоохоронні органі Узбекистану порушили кримінальну справу й проводять розслідування.

За даними киргизької сторони, у результаті інциденту на території анклаву Сох було затримано більше 10 громадян республіки. Згодом їх відпустили.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування