Україну вже заманюють в СНДшну альтернативу НАТО

Субота, 2 лютого 2013, 09:57

В Україні всі погляди спрямовані на НАТО, тож мало хто знає про переваги членства в ОДКБ.

Про це заявив генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку Микола Бордюжа під час відеомосту Москва – Астана – Єреван – Київ – Мінськ, передає УНІАН.

"У нас є інформаційний центр ОДКБ (у Києві), але я не скажу, що він активно працює. В Україні погано розуміють, що таке ОДКБ і чим воно займається, але для цього потрібна інформація. В Україні більше інформації про НАТО, ніж про якісь інші структури, й переламати ситуацію нам поки не вдається, та й, відверто кажучи, в нас немає реальних можливостей як у НАТО, зокрема фінансових", - сказав він.

Бордюжа підкреслив, що ОДКБ прагне доносити інформацію про свою діяльність для всіх держав.

Відповідаючи на запитання, чим ОДКБ краща за НАТО, він підкреслив, що ОДКБ створювали держави СНД для того, щоб спільно забезпечити безпеку, й саме з цього витікають головні переваги.

"Якщо Україні цікаво разом зі своїми сусідами це, спираючись перш за все на одну школу підготовки кадрів, єдину систему озброєнь, яка існує в Україні, засновану на радянських зразках, на наш близький один одному менталітет і єдину мову, то тоді ми готові співпрацювати", - сказав він.

Генсек ОДКБ додав, що всього цього немає в НАТО. "Там англійська робоча, а у нас – російська", - зазначив він.

За словами Бордюжі, ОДКБ готова співпрацювати з Україною в будь-якій якості для вирішення проблем безпеки: спостерігача, просто зацікавленої держави або навіть члена організації.

Він повідомив, що члени ОДКБ отримують досить багато переваг, зокрема, можуть купувати озброєння за внутрішніми цінами, також є переваги для підготовки кадрів збройних сил, правоохоронних органів, співробітників МНС. Крім того, діє пільговий режим при закупівлі спецтехніки та спецзасобів для спеціальних підрозділів і спецслужб.

"Для цього потрібно лише одне – інтерес і політичне рішення. Тут ми вплинути не можемо. Хотіли б, але не можемо. У нас райдужні плани стосовно України залишилися. Бажано, щоб вони такими райдужними були й зі сторони керівництва України", - сказав Бордюжа.

"Поки такого інтересу немає, більш того, всі погляди орієнтовано в інший напрямок. Ми ж не можемо насильно вам пропонувати спільно забезпечувати безпеку", - додав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування