Кужель і Аваков хочуть навчити багатих ділитися з бідними

Понеділок, 4 лютого 2013, 09:24

Депутати від "Батьківщини" пропонують з 1 березня підвищити максимальний рівень доходів, понад якого не сплачується єдиний соціальний внесок, з 17 до 50 прожиткових мінімумів.

Відповідний законопроект № 2145 подали народні депутати Арсен Аваков і Олександра Кужель, пише "Комерсант-Україна".

Зараз ставка єдиного соціального внеску (ЄСВ) становить від 36,76% до 49,7% залежно від класу професійного ризику виробництва.

З 2010 року максимальна база нарахування ЄСВ складала 15 прожиткових мінімумів (ПМ) для працездатних, а з 2011 року - 17 ПМ (зараз це 19,5 тисяч гривень).

Депутати ж пропонують вже через місяць збільшити цей поріг до 50 ПМ (57,35 тис. грн). Щоб і далі нараховувати працівникам зарплату понад 19,5 тисяч гривень, роботодавці будуть зобов'язані платити до пенсійного та соціальних фондів 37-38% від нарахованих сум.

"Нововведення ліквідує діючу систему, яка створює нерівноправні умови оподаткування на користь найзаможніших верств населення", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

"Проблема в тому, що бідні платять більше, хоча отримують менше. Наприклад, з усього доходу в 5 тисяч гривень платиться 37% ОСВ, а якщо людина отримує 50 тисяч гривень, то 37% береться тільки з 19 тисяч гривень", - пояснила свою позицію Кужель.

На думку Кужель, ця норма торкнеться тільки топ-менеджерів, але вона не знає, скільки чоловік і на яку суму збільшать відрахування до фондів.

За рахунок ліквідації цього порога в Державній податковій службі раніше планували виручити 3, 9 мільярдів в рік.

Втім, депутат визнає, що закон необхідно приймати комплексно: разом зі зниженням ставки ЄСВ до 18%, введенням непрямих методів визначення доходів, розподілом податкового навантаження між роботодавцем і співробітником, переходом до накопичувального пенсійного забезпечення.

У Пенсійному фонді вважають таку ініціативу несправедливою, оскільки збільшення відрахувань не призведе до того, що в майбутньому платники внеску отримають вищі пенсії.

Заступник голови правління Пенсійного фонду Валентина Никитенко пояснює, що платники, які будуть платити з високих зарплат збільшений ОСВ, в майбутньому не зможуть претендувати на більші пенсії.

"Законом встановлено обмеження - максимальний розмір пенсії становить десять прожиткових мінімумів. Тож вийде несправедливо", - впевнена Нікітенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування