Фірташ переплатив Хорошковському за "Інтер"?

Понеділок, 4 лютого 2013, 10:46

Учасники медіаринку вважають завищеною озвучену суму угоди в $2,5 млрд між Валерієм Хорошковським і Дмитром Фірташем за медіагрупу "Інтер".

Так, продюсер Олександр Роднянський, який у 2000-х продавав телеканал "1+1" американській медіакомпанії СМЕ та Ігорю Коломойському, в інтерв'ю "Форбс Україна" висловив упевненість, що ця угода – результат домовленостей.

"Угода з "Інтером" за озвученою ціною у $2,5 млрд – це питання домовленостей. Якщо покупець вважає, що йому цей актив нескінченно цікавий і він готовий за нього платити будь-яку ціну, а продавець готовий назвати, яку йому хочеться суму, то вони в здатні домовитися", - заявив він.

"Але це домовленість за межами економічних показників конкретної компанії. Це те, що називається понятійна домовленість: вона може містити в собі політичні фактори, людські, які завгодно, але не має нічого спільного з економічною оцінкою", - додав Роднянський.

На запитання, скільки може коштувати медіагрупа "Інтер", він відповів: "Якщо дивитися без політичних, соціальних і особистих факторів, то максимум $600-700 млн. За умови, що можна оптимізувати бізнес-процеси й вивести групу на беззбиткову діяльність".

"Ми ж розуміємо, що ця угода або домовленість була викликана обставинами. І ці ж обставини продиктували необхідність і швидкість публікації", - сказав Роднянський.

За його словами, у Росії за $2,5 млрд, теоретично, можна купити "СТС Медіа" або "два холдинги "Профмедіа" (канали "2х2", "MTV Росія", телемережа ТВ3, видавництво "Афіша", "Рамблер" тощо) – але "ці активи ніхто не поспішає продавати, і за такі гроші покупці в чергу теж не вишиковуються".

"Комерсант-Україна" теж пише про завищеність заявленої ціни активів медіагрупи "Інтер".

У 2007 році, після публікації першої фінансової звітності "Інтера", його оцінили у $365 млн.

У 2010 році Ігор Коломойський купив 100% каналів "1+1" і "Кіно" за $400 млн.

"У цьому випадку каналів більше (у медіагрупі "Інтер"), але пакет у них не 100%-й. Справедливою ціною були б $700-900 млн – не більше $1 млрд", - сказав топ-менеджер одного з великих телеканалів.

Топ-менеджер однієї з медійних компаній додає, що навряд чи Фірташ справді виплатив Хорошковському цю суму – радше, він заявив її для підстрахування: "Якщо від нього вимагатимуть продати канал, він має право вимагати від потенційного покупця $2,5 млрд".

Один із екс-менеджерів групи "Інтер" зазначає, що Фірташ міг діяти й в інтересах іншого акціонера – представників "сім'ї президента" або однієї з російських медіагруп.

Видання наголошує, що Хорошковський завжди підтримував відносини з Фірташем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування