Єврокомісар натякнув, що в України не так багато часу на умови ЄС

Вівторок, 5 лютого 2013, 15:31

Києву не слід затягувати з демонстрацією прогресу у виконанні умов, які дозволять підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Це випливає зі слів єврокомісара з питань розширення і європейської політики сусідства Штефанв Фюле, сказаних в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що остаточний термін (виконання умов) – це саміт у листопаді у Вільнюсі. У нас є чітке розуміння, що має бути зроблено, і є конкретний політичний календар, якого потрібно дотримуватися, щоб у нас була можливість підписати Угоду про асоціацію у Вільнюсі", - заявив він.

"Але це не означає, що ми можемо чекати до останніх днів або тижнів перед самітом, а потім, говорячи про важливість цього документа, створити якісь спеціальні механізми й підштовхнути держави-члени ЄС знизити планку політичних вимог, про які я говорив", - зазначив Фюле.

"Це також не означає, що хтось чекає, що наприкінці січня чи на початку лютого Україна буде готова повністю вирішити означені у трьох сферах проблеми", - додав єврокомісар.

Фюле звернув увагу на те, що Єврокомісія обмежена рамками політичного календаря.

"Уже навесні чи пізно навесні Європейська комісія повинна покласти Угоду про асоціацію на стіл країнам-членам ЄС для їх оцінки, запитуючи мандат на підписання Угоди під час Вільнюського саміту, а також рекомендуючи тимчасове застосування Угоди в певних частинах зони вільної торгівлі", - зазначив він.

Фюле вважає, що між Україною та ЄС має бути "така взаємодія, яка дозволить Києву поступово нарощувати імплементацію означених грудневими висновками умов".

На запитання про майбутнє документа у випадку, якщо Угода про асоціацію не буде підписана цього року, єврокомісар заявив, що для нього існує лише один сценарій.

"У нас є усе необхідне, щоб зробити 2013 дуже хорошим роком для відносин України і ЄС і для того, щоб Україна переглянула своє місце й роль у Європі", - сказав він.

"У нас є дата, у нас є місце – Вільнюс, є чіткий перелік того, що має бути зроблено, у нас є політичний календар, і ми сповнені рішучості допомогти Україні виконати необхідні умови" - заявив Фюле.

За словами політика, мета його поїздки в Україну – допомогти їй підготуватися до саміту, який пройде 25 лютого у Брюсселі, а також переконатися, що "очікування держав-членів ЄС щодо умов, які необхідно виконати, щоб Угода про асоціацію була підписана під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі, знайшли розуміння з боку української влади" і щоб "очікування співпали".

У Фюле заплановані зустрічі як із Верховною Радою, так і з Кабміном у повному складі, а також із президентом, прем'єр-міністром і представниками громадськості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...