ЗМІ знайшли в архіві, що Щербаня звинуватили в теракті проти Лазаренка

П'ятниця, 8 лютого 2013, 18:51

Незадовго до загибелі Євгена Щербаня низка друкованих видань опублікувала матеріал, в якому стверджувалося про його причетність до замаху на прем'єр-міністра Павла Лазаренка, однак соратники Щербаня відкидали ці звинувачення.

Відомості про це в своєму архіві знайшло агентство "Інтерфакс-Україна".

Матеріал, який звинувачував Щербаня в підготовці замаху на прем'єр-міністра, з'явився в середині жовтня 1996 року в естонській газеті "Сінумілехт", потім його передрукували газети "Известия" і "Правда України".

Після цього 17 жовтня заступник голови фракції Верховної Ради "Соціально-ринковий вибір", до якої входив Щербань, Віктор Ампілогов на прес-конференції в Києві заявив, що фракція "має намір у судовому порядку обстоювати честь і гідність свого члена - народного депутата України Євгена Щербаня".

Ампілогов оголосив заяву фракції, в якій цю публікацію розцінювали як "наклепницьку й образливу".

Автори заяви вимагали від газети й автора публікації офіційного спростування та вибачення в газеті.

"Неприпустимо вести політичну боротьбу методами наклепів і дискредитації", - йдеться в документі.

Він заявив також, що має відомості, які підтверджують інформацію, що особи, які поширюють "наклепницьку інформацію" про лідерів Ліберальної партії України, є "ініціаторами замовних убивств", "витрачають бюджетні кошти та здійснюють незаконні валютні операції".

Він відмовився назвати імена цих людей і їх "територіальну приналежність", пославшись на "таємницю слідства". За словами Ампілогова, всі відомості передано у прокуратуру.

21 жовтня 1996 р. на прес-конференції в Донецьку колишній керівник естонського акціонерного товариства "Колсер" Олександр Моргун заявив, що ці публікації спрямовані на те, щоб "прибрати з політичної та економічної арени донецькі економічні структури, близькі до Щербаня".

У публікації газет йшлося про те, що саме Моргун, пов'язаний із Щербанем, був причетний до підготовки теракту проти Павла Лазаренка.

Моргун повідомив, що справді був керівником естонського АТ "Колсер", одним із засновників якого був народний депутат України Щербань.

 Звинувачення у причетності до терористичного акту Моргун назвав абсурдом. Він повідомив, що ні естонські, ні українські правоохоронні органи до нього з приводу терористичного акту не зверталися.

За словами Моргуна, низку комерційних структур, пов'язаних з ім'ям народного депутата Є.Щербаня, перевіряли, чим заважали нормальній роботі.

Моргун вважав, що звинувачення в пресі були ініційовані конкретними економічними структурами, "імовірно з Дніпропетровська", які намагаються "видавити" з українського ринку донецькі підприємства.

Є.Щербаня вбили 3 листопада 1996 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News