Голова ЦВК: той, хто ініціюватиме референдум, буде політичним провокатором

П'ятниця, 1 березня 2013, 10:29

Голова ЦВК Володимир Шаповал вважає неконституційними окремі положення закону "Про всеукраїнський референдум".

Про це він заявив в інтерв'ю, опублікованому в газеті "Юридичний вісник України" у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Те, що відбувалося навколо ухвалення цього закону, я не хочу коментувати. Однак у мене особисто, як у людини, яка тривалий час займається теорією і практикою конституційного права, є багато до нього зауважень. Адже в цьому законі містяться окремі положення, які не можна назвати конституційними", - сказав Шаповал.

За його словами, "перш за все це стосується можливості ухвалення за допомогою референдуму нової Конституції України".

"Про таку можливість в самій Конституції прямо не говориться. Більше того, є ряд рішень КСУ попереднього складу та нині діючого, в яких, зокрема, сказано, що перед тим, як проводити такий референдум, спочатку слід винести на всенародне голосування питання про те, чи потрібен новий Основний закон. Але ці рішення чомусь обійшли увагою законодавці", - підкреслив він.

Шаповал також зазначив, що найбільше його дивують норми закону, які визначають процедуру формування складу комісій з референдуму.

"Якщо уважно прочитати ці норми, то стає зрозумілим, що відповідні комісії формуються виключно місцевими органами влади. Знаєте, якби це було, наприклад, у ФРН, де розвинені місцева демократія і громадянське суспільство, то я б цьому не надав значення, адже розумію, що комісія з референдуму повинна "дихати" в такт із суспільством. У нас же, ми розуміємо, референдум буде організовувати так звана центральна влада зі всіма витікаючими наслідками", - сказав він.

В цілому глава ЦВК вітає прийняття даного закону.

"Факт прийняття закону "Про всеукраїнський референдум" сам по собі сприятливий. Однак, момент його появи насторожує, оскільки у нас стало традицією, що важливі законодавчі акти з'являються тоді, коли це комусь потрібно, тобто вони є політично кон'юнктурними", - визнав Шаповал.

"Я вважаю, що референдум - це інструмент, який можна застосовувати, наприклад, у Швейцарії, де живуть швейцарці, у США, де живуть американці, але не в Україні, де народ і так розділений за мовними, політичними чи іншими інтересами. Тож той, хто сьогодні буде ініціювати загальнонаціональний референдум, буде діяти як політичний провокатор", - зазначив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування