Американці продали два наші обленерго через конфлікти з владою?

П'ятниця, 1 березня 2013, 10:35

Американська енергетична корпорація AES Corporation продала "AES Київобленерго" та "AES Рівнеобленерго" російській групі VS Energy через конфлікт із контролюючими органами.

Про це пише "Financial Times", передає Тиждень.ua.

У заяві компанії виконавчий директор AES Том О`Флінн пояснив рішення продати українські активи так: "Ми, як і раніше, виходимо з ринку, який не є частиною нашого стратегічного бачення. Ця угода є ще одним кроком у процесі спрощення структури, тому ми можемо зосередитися на створенні активів на ринках, де у нас є переконливі конкурентні переваги".

Водночас, видання зазначає, що у Києві кажуть, що "нездатність AES знайти спільну мову з місцевими урядовими контролюючими органами і її небажання грати за місцевими правилам, не лишили компанії іншого вибору, окрім як піти".

"Очевидно, AES мала негативний досвід інвестицій в українські енергопостачальні компанії (обленерго), хоча вона вклала гроші в хороші державні компаній на виключно вигідних умовах", - зазначив у своїй записці для інвесторів аналітик київського інвестиційного банку  Concorde Capital Олександр Паращій.

Ключовою проблемою AES, на його думку, стало те, що "з першого дня роботи в Україні вона зіпсувала відносини з державним контролюючим органом (насправді, вона почала повчати контролюючий орган)" і "контролюючий орган почав дискримінувати пов'язані з AES обленерго, що врешті призвело до виходу AES з України зі втратами".

"В той же проміжок часу більш гнучкому холдингу VS Energy, який також брав участь приватизації обленерго 2001 року, вдалося побудувати конструктивний діалог з контролерами і значно підвищити ефективність роботи своїх обленерго. Завдяки купівлі американських обленерго, холдинг наразі володіє контрольними пакетами акцій семи українських енергопостачальних компаній", - зазначив Паращій.

Financial Times пише, що енергетичні гіганти, які зараз приходять в Україну – такі як Royal Dutch Shell, Chevron і ExxonMobil – мають більш сприятливі умови завдяки новому законодавству.

"Було прийнято новий пакет законів про розподіл продукції, що краще захищає їхні інвестиції. Він включає так звані пункти стабільності, і угоди з урядом України, де чітко викладено питання  цін і розподілу продукції в довгостроковій перспективі", - йдеться у статті.

"Але досвід AES в Україні є нагадуванням, що навіть найбільші інвестори можуть стати жертвою жорстких посадових осіб в таких країнах, як Україна", - зазначає видання.

1 лютого міжнародна енергетична корпорація AES Corporation заявила про домовленості з групою VS Energy про продаж їй енергопостачальних компаній "AES Київобленерго" (89,12% акцій) та "AES Рівнеобленерго" (84,56% акцій).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування