"Мовний" закон Колесніченка-Ківалова нічого не дав Криму

Середа, 27 березня 2013, 13:38

Кримський спікер Володимир Константінов вважає, що "мовний" закон Колесніченка-Ківалова не підвищує захищеність права кримчан на використання рідної мови.

Про це він сказав на прес-конференції у Сімферополі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується мови, у нас ситуація взагалі-то не змінюється. У нас є своя Конституція, у якій окреслено право використання (кримчанами) трьох мов. За рішенням Верховної Ради російська мова є мовою міжнаціонального спілкування в Криму", - зазначив він.

"Закон, який був ухвалений ("Про засади державної мовної політики"), він нового нам нічого не дає. Тому ми прийняли рішення використовувати Конституцію Криму, ми за нею діємо й працюємо", - сказав Константинов.

За його словами, у квітні у Верховній Раді відбудеться нарада з питання використання мов у автономії, на якій будуть обговорюватися наявні проблеми.

"Ми хочемо ці питання поставити на контроль і цього року серйозно ними позайматися для того, щоб у цьому напрямку рухатися", - зазначив кримський спікер.

Конституція Криму, ухвалена Верховною Радою автономії 21 жовтня 1998 року й затверджена Верховної Радою України 23 грудня 1998 року, містить положення, які забезпечують функціонування й розвиток державної, російської, кримськотатарської та інших національних мов у автономії.

Зокрема, у Криму російська мова використовується в усіх сферах суспільного життя. Гарантується право виховання рідною мовою в дитячих садках, вивчення рідної мови й навчання рідною мовою у навчальних закладах державної, республіканської й комунальної форм власності або через національні культурні товариства.

Мова офіційних документів, яка засвідчує статус громадянина, виконуються українською та російською мовами, а за клопотанням громадянина – і кримськотатарською мовою.

У судочинстві, нотаріальному провадженні, провадженні у справах про адміністративні правопорушення, юридичну допомогу використовується українська або за клопотанням учасника провадження російська мова.

У всіх сферах обслуговування громадян (комунальне обслуговування, громадський транспорт, охорона здоров'я тощо) і на підприємствах, в установах і організаціях, які належать до них, використовуються українська чи російська мови, або інша мова, прийнятна для сторін.

У відповідності зі ст.14 Конституції Криму, в автономії забезпечується збереження різноманіття культур, яке склалося історично на Кримському півострові, створюються умови для їх рівноправного розвитку та взаємозбагачення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...