Україна має вирішити, чи потрібна їй Європа третьою - комісар

Понеділок, 4 березня 2013, 10:34

Україна повинна сама вирішити, чи хоче вона допомоги Європи у залученні європейського фінансового сектора до модернізації газотранспортної системи.

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Ваша газотранспортна система (ГТС) - найважливіша в Європі, але для її підтримки і поновлення потрібні чималі інвестиції. Проте при пошуку цих грошей потрібно враховувати зобов'язання України перед ЄЕС, в тому числі щодо забезпечення доступу третіх сторін до ГТС", - зазначив він.

"Це правило стає особливо важливим, враховуючи перспективи промислового видобутку сланцевого газу, а також можливу потребу в реверсному прокачуванні європейського газу", - додав комісар.

"Це право вашого уряду - вирішувати, в чиїй власності буде ГТС, хто отримає можливість оперативного управління нею. Якщо Київ вирішить, що ця роль має належати "Газпрому"- окей, чому б і ні?", - заявив Еттінгер.

"Газпром" бере участь також в інших трубопровідних проектах, в тому числі на території ЄС. Але в цьому випадку "Газпром" повинен прийняти правила, які діють в ЄЕС. І Україна як член спільноти зобов'язана враховувати це", - уточнив він.

При цьому єврокомісар додав, що ЄС може "запропонувати Україні тристоронній консорціум, до складу якого увійшли б російський учасник, НАК "Нафтогаз України" з українського боку та європейський бізнес".

"Мова йде не тільки про учасників газового ринку. Можливо, в ньому візьмуть участь фінансові установи, банки, страхові компанії. Це - наша пропозиція, наша ідея. І якщо ваш уряд погодиться, ми станемо арбітром у переговорах з даного питання з європейської газової промисловістю і, можливо, з представниками фінансового сектору", - зазначив він.

"Але якщо з вашого боку не буде рішення про підтримку такого формату, то ми не станемо проявляти подальшої активності. Так що ключ знаходиться в руках вашого уряду", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування