Україну просять не видавати Таджикистану колишнього прем'єра через катування

Вівторок, 5 березня 2013, 07:53

Міжнародна організація Amnesty International закликає владу України відмовити Таджикистану в екстрадиції екс-прем'єра республіки Абдумаліка Абдулладжанова.

На думку правозахисників, на батьківщині колишньому політику, де його обвинувачують у низці кримінальних злочинів, у тому числі організації замаху на президента Таджикистану Емомалі Рахмона, загрожують катування.

"У випадку екстрадиції в Таджикистан Абдумалік Абдулладжанов зіштовхнеться з несправедливим судовим розглядом, піддасться ризику катувань і інших видів жорстокого поводження", - говориться в заяві організації.

"Amnesty International закликає владу України відмовитися від будь-яких запитів влади Таджикистану про видачу Абдумаліка Абдулладжанова й забезпечити йому доступ до слушної й безсторонньої процедури надання притулку", - підкреслюється в заяві.

Раніше Управління верховного комісара ООН у справах біженців нагадало Києву, що Абдулладжанов має статус біженця в США й тому, згідно з міжнародним правом, не може бути екстрагований у якусь країну. Влада України не коментувала цю заяву.

18 лютого поточного року повідомлялося, що Генпрокуратура Таджикистану направила в Україну офіційні документи, необхідні для запиту екстрадиції Абдулладжанова.

Відомство вважає, що в документах є достатньо доказів провини екс-прем'єра для його екстрадиції на батьківщину.

64-річний екс-прем'єр Таджикистану, який останні 15 років проживав у США, 5 лютого поточного року був затриманий у міжнародному аеропорті Бориспіль на прохання таджицьких влади.

7 лютого суд помістив Абдулладжанова під тимчасовий арешт строком на 40 днів, протягом яких таджицька влада має надати документи, що дозволяють його екстрадицію на батьківщину.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування