Турчинов: Тимошенко вже пропонували кинути політику, вона зробила вибір

Вівторок, 5 березня 2013, 10:59

Олександр Турчинов не знає, чи була влада готова випустити Юлію Тимошенко за кордон з умовою припинення діяльності, але сумнівається, що вона погодилася б.

Про це він сказав в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

На запитання, чи правда, що Банкова погоджувалася випустити Тимошенко в обмін на її безповоротний виїзд на Захід і припинення політичної діяльностічинов, Турчинов сказав: "У мене немає такої інформації".

"Але навіть якщо це й так, мені незрозуміла постановка питання. Хто заборонить їй займатися політикою? Якби вона хотіла зробити такий вибір, то не потрапила б у в'язницю. Бо напередодні відкриття кримінальних справ, у ході процесу, такі пропозиції до неї надходили. Вона зробила свідомий вибір", - заявив він.

"До того ж, таку розмову вести з третіми сторонами безглуздо", - додав Турчинов. 

Він не знає, чи відмовила сама Тимошенко європейцям: "Між посланниками Заходу і Юлією Володимирівною ведеться постійний приватний діалог. Вона може нікого не посвячувати в подробиці цього діалогу. Навіть найближче оточення".

"Я не виключаю, що така розмова могла відбутися. Але свідчити не можу. Кокс і Кваснєвський постійно шукають варіанти вирішення проблеми політичних ув'язнених", - сказав Турчинов.

"Наприклад, вони пропонували якийсь спільний реформаторський пакет, який мав об'єднати опозицію та владу, і стати тлом для звільнення Тимошенко. Але це нереалістичні пропозиції, ви ж бачите: влада не збирається нічого реформувати", - зазначив він.

Турчинов додав, що Кокс і Кваснєвський шукають найрізноманітніші варіанти, але "позитивної реакції з боку Адміністрації президента вони не бачать".

На запитання, чи погодилася б сама Тимошенко на виїзд, він відповів: "Я не можу говорити від її імені. Вона боєць. І готова до боротьби".

За словами Турчинова, найреальніший шлях звільнення Тимошенко – за рішенням Європейського суду з прав людини.

"Ми очікуємо першу частину рішення, щодо арешту, у березні. Друге рішення суду буде рішенням по суті справи. Сподіваємося, протягом півроку. На підставі другого рішення Тимошенко зможе вийти з в'язниці. Якщо ЄСПЛ визнає вирок політично мотивованим, він може ухвалити, що єдиним способом виправлення ситуації є звільнення. Якщо ж влада вирішить не виконувати рішення ЄСПЛ – це вже прямій привід для введення санкцій", - сказав депутат.

"Є, щоправда, ще один ефективний спосіб – відсторонення Януковича від влади", - додав Турчинов. 

Крім того, зазначив він, "статті 365 і 364 Кримінального кодексу повинні бути приведені до відповідності до європейських стандартів, згідно з якими зловживання владою має передбачати особисту вигоду".

"Як би не намагалися довести особисту вигоду Тимошенко по газовій справі ‑ їм це не вдалося. Одне голосування в парламенті знімає всі проблеми", - заявив Турчинов, підтвердивши, що при такому варіанті Тимошенко не буде вважатися засудженою.

А випустити Тимошенко з в'язниці, не знімаючи судимість, можна по амністії, визнав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...