Радник Грищенка пропонує зробити Eх.ua платним

Понеділок, 1 квітня 2013, 10:54

Одним із рішень щодо популярного файлообмінника Ех.ua, через який США критикують Україну за недостатню боротьбу з інтернет-піратством, може бути його легалізація.

Таку думку висловив в інтерв'ю "УКРІНФОРМу" керівник групи радників віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка Олег Волошин, який минулого тижня у Вашингтоні провів зустрічі в Офісі торговельного представника США і Міжнародному альянсі інтелектуальної власності.

"Щодо майбутнього Еx.ua, то одним із розумних шляхів може бути поступова легалізація цього інтернет-ресурсу з тим, аби знову не провокувати хвилю суспільного невдоволення в Україні від його закриття", - зазначив Волошин.

Він згадав приклад YouТube, на якому спочатку все розміщувалося без врахування інтересів правовласників – а зараз правовласник, побачивши на ресурсі оригінал свого продукту, може вимагати у керівництва відеохостингу прибрати це чи запровадити плату за перегляд.

"Суть у тому, що правовласник починає з якогось моменту отримувати гроші. Від безкоштовного нелегального скачування можна поступово перейти до ліцензійного, за невелику плату", - зазначив Волошин.

Радник віце-прем'єра звернув увагу на те, що за останній рік контент файлообмінника Ех.ua суттєво змінився, і значна частина справедливих вимог правовласників була задоволена.

За словами Волошина, на всіх зустрічах у Вашингтоні його запитували, чому Україна знову відкрила Еx.ua. Він пояснив, що влада була змушена дослухатися до громадської думки, "і це свідчить про демократію".

Натомість при закритті файлообмінника американська сторона не висловила публічно підтримки діям української влади, а представники українських неурядових організацій, які отримують гранти з США, першими виступили в ролі адвокатів піратського інтернет-ресурсу, сказав радник віце-прем'єра.

За місяць Офіс торговельного представника США має оприлюднити щорічну доповідь про ситуацію з захистом прав інтелектуальної власності у зарубіжних країнах. Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) рекомендував Офісу визнати Україну "піратом номер один" і позбавити її доступу до Генералізованої системи преференцій США.

Серед основних претензій до України – існування інтернет-ресурсів з "піратським" контентом, найбільший серед яких Ex.ua.

Торік спроба закрити популярний файлообмінник викликала масштабні хакерські атаки та нарікання на адресу української влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News