Кошулинський хоче переписати закон про референдум

Середа, 3 квітня 2013, 10:18

Верховна Рада повинна прийняти закон, який має передбачити два види місцевих референдумів – імперативний та консультативний.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський, повідомляє прес-служба парламентаря.  

Він додав, що підготував відповідні поправки до закону "Про місцевий референдум", який був прийнятий у першому читання у квітні 2011 року і який зазнав критики, як з боку вітчизняних експертів, так і з боку європейських структур.

Кошулинський, зокрема, пропонує розширити перелік питань, які виносяться на місцевий референдум та встановити їх ліміт (максимум три); встановити необхідний відсоток явки громадян для легітимності імперативного референдуму на рівні 30 %, а для консультативного – 20%.

За пропозицією політика, після закінчення 3-річного терміну з дня набрання чинності рішення імперативного референдуму до нього можуть вносити зміни органи місцевого самоврядування, а результати консультативного референдуму в 30-денний термін з дня офіційного опублікування повинні бути розглянуті та враховані під час прийняття рішень відповідними органами місцевого самоврядування.

На думку віце-спікера, необхідно чітко визначити суб’єкти місцевого референдуму, до яких треба віднести учасників місцевого референдуму, територіальні комісії, ініціативні групи з місцевого референдуму і їх уповноважених осіб, органи місцевого самоврядування, місцеві організації політичних партій, громадських об’єднань та офіційних спостерігачів.

Політик також повідомив, що виступає за зниження рівня адміністративного контролю за ініціюванням і підготовкою місцевого референдуму та забезпечення рівних можливостей прихильникам питання, винесеного на місцевий референдум, і їхнім опонентам.

Кошулинський додав, що необхідно розширити часові рамки діяльності офіційних спостерігачів. Зокрема варто зняти обмеження повноважень спостерігачів лише в день голосування, передбачивши, що вони можуть бути присутніми на всіх заходах з підготовки місцевого референдуму.

Віце-спікер наголосив, що "інститут місцевого референдуму має стати механізмом прямого народовладдя, що дозволяє стимулювати соціальну активність українців".

Як відомо, 19 квітня 2011 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про місцевий референдум", яким пропонується дозволити 10% жителів громади й органам місцевого самоврядування ініціювати місцевий референдум.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування