Гонорар Януковича за ненаписане можна розцінювати як хабар - експерт

Середа, 3 квітня 2013, 14:02

Президент книговидавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін ніколи не чув про виплачені гонорари за книги, які ще не були написані й навіть не розроблені в сюжеті.

Про це він заявив Тиждень.ua, коментуючи інформацію про авторську винагороду президента Віктора Януковича за його написані і майбутні книжки.

"Я особисто не знайомий з такими фактами, хоча чув, що європейські, американські видавництва, які знають уже манеру написання популярного письменника, сприйняття його текстів аудиторією, які попередньо ознайомились із сюжетом, можуть відповідно до угоди надати аванс", - сказав Афонін.

За його словами, це може бути лише авансування частини суми, а повний розрахунок відбувається після того, коли авторський текст вже потрапив у видавництво для публікації.

"А так, щоб наперед заплатили за книги, які навіть ще не пророблені у сюжетному варіанті, немає нічого, окрім назви, я про це ніколи не чув", - запевнив експерт.  

Окрім того, знавець книжкового ринку не знає жодного автора у Східній чи Західній Європі, які "за книжки, видані чи невидані, могли б отримувати такий гонорар".

"Якщо й є такі гонорари, то тільки в письменників, яких читають всі, які видаються мільйонами-мільйонами примірників по всьому світові. Я у своєму оточенні не знаю людей, які б читали безсмертні твори нашого президента", - сказав Афонін.

"На мою думку, гонорар Януковича можна розглядати як політичний хабар", - заявив він.

За словами президента книговидавців і книгорозповсюджувачів, гонорари українських письменників залишаються середньостатистичними, хоча ні автори, ні видавці не поспішають розголошувати їхні розміри.

Як стверджує експерт, кількість людей і авторів, які спроможні вижити чи забезпечити своє існування за рахунок літературної праці в Україні, надзвичайно обмежена.

"Це Ірен Роздобудько, Андрій Курков, Андрій Кокотюха. Кокотюха, Роздобудько пишуть дуже багато й швидко. Курков може жити не так за гонорари, які він отримує в Україні, як за рахунок видань, які виходять за межами нашої країни. Щодо Юрія Андруховича чи Оксани Забужко, то вони мають багато додаткових заробітків", - уточнив Афонін.

Водночас, експерт не знає жодного видавництва, яке спроможне виплатити такі гонорари, як у Януковича (15,5 млн. грн. у 2012 році, 16,4 млн. грн. – у 2011 році).

"Я думаю, що найвищі гонорари зараз у видавництві "Клуб сімейного дозвілля". У "Фоліо", мабуть, дещо менші", - зазначив експерт.

Афонін також наголосив, що значно вищі гонорари виплачуються авторам шкільних підручників, які затверджені Міністерством освіти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...