Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рішення прийняті "більшістю" Ради у четвер треба переглянути - "Опора"

П'ятниця, 5 квітня 2013, 11:07

Рішення "виїзного" засідання Верховної Ради необхідно повторно розглянути та проголосувати в легітимний спосіб.

Про це заявили у громадянській мережі "Опора".

"Такий підхід до вирішення парламентського конфлікту має сумнівне юридичне та політичне обґрунтування, що створює умови для остаточного нівелювання ролі Верховної Ради у політичному процесі", - йдеться в повідомленні.

"Прецеденти функціонування двох "альтернативних" парламентів дискредитують депутатську діяльність та містять ризики відтворення цієї негативної практики у майбутньому", - уточнили в "Опорі". 

"Усі рішення, які були прийняти групою депутатів в іншому приміщенні, мають бути у легальний спосіб повторно розглянуті та проголосовані в будівлі Верховної Ради на її пленарному засіданні", - зазначають у русі.

"Частина 1 ст. 2 закону "Про Регламент Верховної Ради" передбачає, що парламент проводить свої засідання у будинку Верховної Ради (вул.Грушевського, 5).  У той же час, частина 2 цієї ж статті вказує, що за рішенням Верховної Ради, прийнятим більшістю народних депутатів від її конституційного складу, її засідання можуть проводитися в іншому приміщенні", - нагадали у прес-службі.

"Cт. 84 Конституції визначає, що рішення Верховної Ради приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. Як засвідчують події 4 квітня, рішення про проведення пленарного засідання парламенту в іншому приміщенні приймалося на зборах фракцій Партії регіонів, КПУ, окремих позафракційних депутатів. Таким чином,  трансформація зборів депутатів у пленарне засідання Верховної Ради не могла відбутися законно", - уточнили в "Опорі".

Для порівняння в організації нагадали, що у 1999 році Верховна Рада прийняла окрему постанову, яка дозволила їй провести в палаці "Україна" своє урочисте засідання для складання присяги президентом Леонідом Кучмою.

"Натомість, 4 квітня 2013 року збори народних депутатів, які анонсувалися саме в такому статусі, перебрали на себе повноваження усього парламенту", - йдеться в повідомленні.

"У рішенні Конституційного Суду №17-рп/2002 від 17.10.2002 р. зазначається, що повноваження Верховної Ради реалізуються спільною діяльністю народних депутатів на засіданнях Верховної Ради під час її сесій. Таким чином, дії щодо обмеження доступу опозиційних депутатів на пленарне засідання прямо порушують принцип спільності в діяльності парламентарів та має ознаки узурпації повноважень Верховної Ради", - нагадали в русі.

"Опора" зазначає, що підрахунок голосів за проекти рішень, які розглядалися 4 квітня 2013 року групою народних депутатів, викликає серйозні сумніви.

"Згідно ст.17 закону "Про Регламент Верховної Ради", лічильна комісія обирається для організації голосувань Верховної Ради і визначення їх результатів. Ця комісія, за дорученням Ради, встановлює присутність народних депутатів на пленарному засіданні", - нагадали в організації.

"Верховна Рада сьомого скликання ще в грудні 2012 року сформувала лічильну комісію у складі 21 особи.  12 членів комісії представляють фракції Партії регіонів та КПУ,  9 –ВО "Батьківщина", "Удар" та "Свобода". В умовах відсутності опозиційних фракцій взаємоконтроль між членами лічильної комісії не забезпечувався", - уточнили в "Опорі".

"Підрахунок голосів за проекти рішень здійснювався представниками лише тих фракцій, які були зацікавлені в проведенні даного заходу. Як свідчать кадри телетрансляції, результати голосування підраховувалися лічильною комісією поверхово", - підсумували у русі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування