Опозиція вимагає у Пшонки покарати "заколотників" більшості

П'ятниця, 5 квітня 2013, 17:02

Фракції "Батьківщина", "УДАР" та "Свобода" просять генпрокурора розслідувати обставини "виїзного засідання" Верховної Ради та притягнути до відповідальності причетних до нього.

Про це йдеться у зверненні до Віктора Пшонки щодо подій 4 квітня, яке підписали Арсеній Яценюк ("Батьківщина"), Олег Тягнибок ("Свобода") та Віталій Ковальчук ("УДАР"), повідомляє об’єднана опозиція.

Опозиціонери вбачають у діях депутатів більшості ознаки захоплення державної влади та перешкоджання діяльності народних депутатів.

Опозиціонери зазначають, що за регламентом засідання Верховної Ради мають відбуватися у будівлі парламенту, і навіть рішення про перенесення сесійного засідання в інше приміщення "спершу обов’язково має бути прийняте на пленарному засіданні саме в будинку Верховної Ради – вулиця Грушевського, 5, місто Київ", чого ВР не робила.

"За таких обставин засідання Верховної Ради, що відбулося 4 квітня 2013 року по вул. Банкова, 6-8, в місті Києві, є нелегітимним, а всі прийняті рішення на даному засіданні не мають жодної юридичної сили", - йдеться в документі.

До того ж, при проведенні зазначеного засідання не було дотримано процедури організації і ведення засідання, а також не забезпечено особистого голосування народних депутатів, зазначають опозиціонери.

За їхнім твердженням, частина нардепів, які нібито голосували на Банковій, в той самий час були поза межами залу засідань, а онлайн трансляція засідання на телеканалі "Рада" засвідчила, що в залі засідань на Банковій "фактично перебували 182 нардепи".

"Це є прикладом порушення Конституції, відповідно до якої ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу – тобто не менш як 226 народних депутатів", - наголошують опозиціонери.

Вони також нагадують, що представників опозиційних фракцій не допустили на те засідання.

Загалом, дії більшості 4 квітня "фактично є прикладом незаконного захоплення державної влади", стверджують опозиціонери і нагадують, що за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, Кримінальний кодекс передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Автори звернення вимагають невідкладно розслідувати обставини проведення 4 квітня засідання ВР у приміщенні на Банковій, в якому є "ознаки захоплення державної влади, незаконного впливу на народних депутатів, а також перешкоджання діяльності народних депутатів".

У разі виявлення правопорушень депутати опозиції вимагають вжити відповідні заходи прокурорського реагування та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

Опозиція просить Пшонку покарати заколотників більшості
Опозиція просить Пшонку покарати "заколотників" більшості

 

 

 

 

 

Звернення до генпрокурора щодо подій 4 квітня підписали Яценюк, Тягнибок і Ковальчук
Звернення до генпрокурора щодо подій 4 квітня підписали Яценюк, Тягнибок і Ковальчук

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування