У Європі через тиждень розглянуть спрощення віз для українців

Вівторок, 9 квітня 2013, 10:10

Європарламент 17 квітня має ратифікувати угоду з Україною, яка дозволить деяким категоріям громадян отримувати візи в Шенген за спрощеною процедурою.

Про це пише Комерсант-Україна.

У понеділок Віктор Янукович підписав закон про ратифікацію угоди між Україною та Європейським союзом, яка містить доповнення до угоди від 2008 року.

У МЗС впевнені - європейська сторона незабаром піде за прикладом України.

"Ратифікація цієї угоди в Європарламенті планується десь в середині квітня. Вона набуде чинності протягом декількох місяців після обміну ратифікаційними грамотами", - повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Прес-секретар представництва Євросоюзу в Україні Давид Стулік повідомив, що "кілька комітетів Європарламенту вже схвалили цю угоду", а сама ратифікація буде здійснена "найближчим часом".

Питання ратифікації доповнення до угоди про спрощення візового режиму з Україною внесено до порядку денного ЄП на 17 квітня.

Спрощена процедура отримання віз буде поширюватися на технічний персонал ЗМІ, супроводжуючий журналістів, водіїв-перевізників міжнародних вантажів та пасажирських сервісів, студентів, членів релігійних, громадських, професійних і благодійних організацій, родичів громадян країн ЄС.

Також стосуватиметься хворих, що проходять лікування на території Євросоюзу, і їх супроводжуючих.

Журналісти та бізнесмени зможуть отримувати багаторазові шенгенські візи на п'ять років, а працівникам сфери культури і науки, учасникам міжнародних спортивних змагань та їх супроводжуючим, учасникам програм обміну між містами-побратимами і родичам резидентів країн ЄС будуть видаватися багаторазові візи на рік.

При цьому всі представники вищезгаданих категорій, що не досягли 25 років, будуть звільнені від оплати консульського збору за візу. Власникам біометричних службових паспортів для в'їзду в ЄС візи не будуть потрібні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування