У ЄС сподіваються на рішення щодо Тимошенко у найближчі тижні

Середа, 1 травня 2013, 15:57

Європейський комісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле очікує від української влади невідкладних дій у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Ми очікуємо від української влади, що вони поважатимуть рішення суду (Європейського суду з прав людини)", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"У них є три місяці, щоб заявити свою позицію, чи будуть вони оскаржувати рішення. Я дуже сподіваюся, що у світлі українських зобов'язань, взятих владою, вони не будуть використовувати всі три місяці для того, щоб подати апеляцію, і я дуже сподіваюся, що вони будуть діяти за цими судовими рішеннями без зволікань", - наголосив Фюле.

На запитання, що значить "без зволікання", комісар відповів, що це "абсолютно точно – не чекати до кінця періоду трьох місяців, які є в української влади".

"Я сподіваюся, що вони діятимуть протягом кількох тижнів", - заявив Фюле.

Як відомо, ЄСПЛ встановив політичну мотивацію арешту Тимошенко у "газовій справі" і порушення її прав у зв'язку з арештом – про що оголосив 30 квітня.

Водночас ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури) Європейської конвенції з прав людини не було.

В України є три місяці для подання апеляції – протягом цього часу рішення ЄСПЛ не вважається законним.

Тимошенко арештували під час судового процесу щодо "газової справи" 5 серпня 2011 року.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив її до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році.

Доки Тимошенко відбуває покарання й лікується в лікарні, проти неї ведуться судові слухання у ще декількох кримінальних провадженнях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування